Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Dječak rođen u 3:20 prva je prinova ove godine u našem kraju

Koprivničko-križevačka županija u 3:20 dobila je svog prvog stanovnika u ovoj godini.

Riječ je o dječačiću teškom 3.700 grama, istaknuto je danas prilikom posjeta koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića rodilištu u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

Dr. Ivica Stanišić kazao je kako je prošla godina lagano podbacila u odnosu na pretprošlu što se tiče broja novorođenih.

– U 2021. godini u odnosu na 2020. godinu imamo 20 poroda manje, ukupno 773 poroda i osam blizanačkih poroda što nas dovodi do broja od 781 novorođenčeta. Imamo prvorođenog dečka u 3:20, drugorodilja u dobi od 36 godina rodila je lijepog dečkića. Porod je prošao u redu – kazao je doktor.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj bolnice, dotaknuo se trenutnog stanja vezanog uz koronavirus u bolnici istaknuvši kako se trenutno liječi 59 COVID pacijenata.

– Još uvijek imamo 11 mehaničkih ventilatora, odnosno respiratora aktiviranih u toj potrebi. Još uvijek je dobar dio naših službi koje rade u drugim segmentima preusmjeren u zbrinjavanje COVID pacijenata. Kako se čini, s obzirom na prisutnost novog omikron soja u Hrvatskoj očekujemo povećanje incidencije novozaraženih i ovakvu dinamiku prijama u bolnički sustav. Prema tome ne očekujemo za sada smanjenje broja hospitaliziranih bolesnika – kazao je ravnatelj.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, osvrnuo se na demografske mjere koje Grad već godinama provodi.

– Grad Koprivnica ima cijeli jedan paket demografskih mjera koje jednom ili dva puta godišnje nadograđujemo. Od naknada za novorođenčad do svega onoga što prati naše mališane na njihovom putu, a to su cijene vrtića, besplatne radne bilježnica i bilježnice, udžbenici, pa sve do stipendija za sve studente. Možemo to raširiti i na sama građevinska zemljišta za mlade obitelji koje žele ostati u Koprivnici s poticajnim cijenama – kazao je Jakšić dodavši da neke stvari koje se danas događaju jesu rezultat politika koje su bile vođene početkom 80-ih.

Dodao je kako će se efekti današnjih politika moći vidjeti tek za 20 do 30 godina.

– Trenutno smo u trendu koji je s jedne strane viđen u cijeloj Europskoj uniji, a s druge strane u zemljama koje su nakon tranzicije i prelaska iz komunističkog sustava u kapitalistički sustav ulazile u Europsku uniju gdje su imale povećani odljev mladih ljudi prema razvijenim zemljama – zaključio je gradonačelnik.

zatvori