Utorak, 16. travnja 2024.

DAN MIMOZA Žutim detaljem u subotnjoj šetnji skrenite pozornost na borbu protiv raka vrata maternice

Europski je tjedan prevencije raka vrata maternice u sklopu kojeg i Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije obilježava 15. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

– Zbog epidemioloških mjera ove godine neće biti tradicionalnog dijeljenja mimoza na trgovima naših gradova, stoga pozivamo sve građanke i građane da u subotnjoj šetnji nose neki žuti detalj, primjerice šal, kapu ili nešto slično, te tako žutom bojom podsjete na mimoze i skrenu pozornost na ovu vrstu javnozdravstvene kampanje – poručuju iz Lige.

Napominju kako je cilj kampanje skrenuti pozornost sugrađanima, posebno ženama, na ovu vrstu raka i naglasiti kako se ona može u potpunosti spriječiti i iskorijeniti.

– Poznajemo uzrok ovog sijela raka, možemo ga lako spriječiti jednostavnim metodama, a još uvijek je prisutan, najčešće kod mladih žena. Uzrok raka vrata maternice i njegovih predstadija u više od 99 posto slučajeva je Humani papiloma virus ili HPV koji je široko rasprostranjen u populaciji, prenosi se spolnim kontaktom i velike su šanse da već s prvim odnosom dođemo u kontakt s njime. Više od 80 posto osoba će tijekom života biti zaraženo HPV-om. Naravno, u većine ljudi virus neće uzrokovati bolest. Kod nekih će ipak ostati, pritajiti se i s vremenom uzrokovati promjene na vratu maternice, ali i druge bolesti povezane s HPV virusom kao što su genitalne bradavice, rak anusa, vulve, vagine, karcinom usne šupljine – objašnjavaju.

Ističu da je najbolja prevencija ove bolesti cijepljenje.

– Cjepivo protiv HPV-a postoji već dugi niz godina. Primjer su Sjedinjene Američke Države koje su počele cijepiti 2006.godine, a Australija već 2007. godine ima HPV cjepivo u svojem Nacionalnom planu cijepljenja. Dakle, imamo dugogodišnje iskustvo s ovim cjepivom. HPV ima oko 200 tipova, označavaju se brojkama i samo neki od njih su učestali ili visokog rizika za oboljenje od raka vrata maternice. Za njih devet postoji jedno cjepivo. Nuspojave su rijetke i blage, a imunost je dugogodišnja. U zemljama gdje je odaziv na cijepljenje velik, učestalost raka vrata maternice svedena je na minimum. U našoj zemlji cijepljenje protiv HPV-a je uvršteno u Nacionalni program cijepljenja Ministarstva zdravstva, dobrovoljno je i provodi se u osmom razredu osnovne škole i kod djevojčica i dječaka – napominju u Ligi.

Kao drugi način prevencije ističu redoviti ginekološki pregled i Papa test kojim se otkrivaju promjene na stanicama vrata maternice u ranom stadiju, kada se mogu uspješno liječiti.

U Ligi spominju da brojke pokazuju kako u Hrvatskoj godišnje od ove vrste raka oboli više od 300 žena, a umre ih oko 120.

– Najčešći razlog su neredoviti ginekološki pregledi i Papa test, a odaziv na cijepljenje je nedovoljan što je posebno izraženo sada za vrijeme pandemije, a vidi se i u našoj županiji. Prije pandemije odaziv na cijepljenje u našoj županiji bio je u samom vrhu među županijama. Tada je Liga protiv raka koprivničko-križevačke županije sustavno, niz godina organizirala predavanja u osnovnim školama za roditelje i djecu sedmih i osmih razreda kojima smo ih upoznali s ovom vrstom raka, metodama prevencije i cijepljenjem. Najnoviji podaci za prošlu pandemijsku godinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije govore o značajno manjem odazivu na cijepljenje. Kao najveći razlog navodi se nemogućnost organiziranja predavanja i upoznavanja s cjepivom što govori u prilog velikoj važnosti educiranja stanovništva – pojašnjavaju.

Zaključuju kako rak vrata maternice ne bi trebao postojati, jer se može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na ginekološki pregled i Papa test.

– Ova trenutna situacija pandemije koronavirusa ne smije biti razlog povećanog obolijevanja i izgovor za neodlazak na preventivni pregled. Brinimo o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih – poruka je naše županijske Lige protiv raka.

zatvori