Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Bliži se još jedna pandemijska Noć muzeja, Čimin: Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe

Noć muzeja, 17. po redu, ove će se godine održati 28. siječnja u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine.

Naglasio je to ravnatelj Muzeja grad Koprivnice Robert Čimin nastavivši kako će se tradicionalna manifestacija stoga održati u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost.

– Veliki dio programa odvija se u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne COVID potvrde, bitno je smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja. Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja – objasnio je Čimin.

No, s druge strane analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj, dodao je.

– Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja – istaknuo je Čimin.

Unatoč svemu, tradiciju manifestacije potrebno je nastaviti.

– U neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovu je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije. Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat će se i u 17. Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske. Pritom će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a neki će biti dostupni putem digitalnih kanala – zaključio je Čimin.

Zaključio je da se u Muzeju grada Koprivnice izrađuje program koji će uskoro biti objavljen, a koji će izbalansirati sve gore navedeno.

Izvor: Muzej grada Koprivnice