Utorak, 26. ožujka 2024.

Župan Koren o nedostatku radnika: Građevina pruža djeci brzo i dobro egzistencijalno rješenje, a toga nisu ni svjesni

Koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić prisustvovali su radnom sastanku u Križevcima o temi upisa učenika osmih razreda osnovnih škola u srednje škole.

Svi sudionici sastanka složili su se kako je potrebno da se dodatno potakne i intenzivira profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, i to što ranije u školskoj godini, s obzirom na to da na tržištu kronično nedostaje nekih zanimanja.

Župan je naglasio da je prije svega nužna promocija obrtničkih zanimanja.

– Prvenstveno građevina pruža djeci brzo i dobro egzistencijalno rješenje, a da toga djeca nisu svjesna. Svi moramo utjecati na promociju i mijenjanje percepcije kod djece što se tiče obrtničkih zanimanja – smatra Koren.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako se problem s obrtničkim zanimanjima proteže već dulje vrijeme na području cijele Hrvatske.

Vesna Kuterovac, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, istaknula je kako je potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika na obrazovnim programima kao što su zidar, tesar, vozač motornih vozila, bravar, strojobravar, mesar, elektroinstalater, stolar, autolakirer, zavarivač, rukovoditelj građevinskim strojevima, armirač, limar, autolimar, pekar, instalater grijanja i klimatizacije i CNC operater, medicinska sestra, strojarski tehničar, građevinski tehničar, drvodjeljski tehničar-dizajner, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, grafički tehničar i elektrotehničar.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać podsjetili su da su provodili promociju obrtničkih zanimanja po osnovnim školama prije pandemije koronavirusa te su se stavili na raspolaganje za nastavak programa educiranja djece i njihovih roditelja o prednostima upisa obrtničkih zanimanja, poručuju iz Službe ureda župana.

Na sastanku, koji je inicirao Grad Križevci, sudjelovali su i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, ravnatelji osnovnih škola iz Križevaca i okolnih općina, predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec i drugi.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori