Petak, 29. ožujka 2024.

U Hrvatsku stiglo cjepivo protiv bolesti COVID-19 za djecu

Djeca u dobi od pet do 11 godina primat će cjepivo u dvije doze kao i odrasli, no ono sadrži trećinu doze za odrasle, kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, a donosi HINA.

Cijepljenje se naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci.

Zavodi za javno zdravstvo cijepljenje će organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i obiteljske medicine. Stoga se roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno oko 6.400 djece u dobi od 12 do 14 godina (5,18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina.

U HZJZ-u kažu kako za cijepljenu djecu nije potrebna booster doza, osim za imunokompromitirane, kojima se ta dodatna doza daje već mjesec dana nakon prve dvije doze.

Za djecu od pet do 11 godina odobreno je cjepivo Pfizer.

Djeca zaražena koronavirusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju i skrb u jedinicama intenzivnog liječenja vrlo su rijetki.

Za dob ispod pet godina starosti za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se ta djeca ne mogu cijepiti.

zatvori