Četvrtak, 25. travnja 2024.

OTKRIVANJE IDENTITETA ZAJEDNICE U Novigradu Podravskom iduće će se godine istražiti dva lokaliteta

Općina Novigrad Podravski na korak je do potpisa Sporazuma o zajedničkom financiranju i pokretanju arheoloških istraživanja na području mjesta u suradnji s Muzejom grada Koprivnice.

Kako je to za općinske stranice kazao načelnik Zdravko Brljek, od iduće godine počet će još jedan segment važan za identitet zajednice, a planiraju se istražiti dva lokaliteta.

– Tijekom prvih šest mjeseci provelo bi se zaštitno arheološko istraživanje pojasa smještenog jugoistočno od groblja Sveta Klara, na kojem je bilo smješteno srednjovjekovno naselje, a na koje planiramo proširiti groblje i izgraditi parkiralište. U drugoj polovici godine otvorila bi se manja probna sonda na lokalitetu iza ulice Trnovec, pored Maltarićevih splavi, poradi potvrđivanja pretpostavke postojanja predmeta i ostataka arhitekture iz kasnoantičkog i ranosrednjovjekovnog naselja – objasnio je Brljek.

Brljek je nastavio kako je dobro znati da su u vremenima koja nazivamo Velika seoba naroda naši stari naselili spomenuto područje.

– Naši stari nisu bili vlastelini, a nisu bili ni kmetovi. Bili su slobodnjaci. Zato vjerujem da smo mi, sadašnji, tvrdokorni nasljednici slobodnjaka iz minulih vremena – zaključio je.

zatvori