Četvrtak, 18. travnja 2024.

Nakon kritike oporbe Koren predstavio Razvojni sporazum Sjever: Gradit će se brza cesta do Mađarske, nova srednja škola, transportni terminal…

Predstavljeni su detalji Razvojnog sporazuma Sjever koji će biti potpisan u ponedjeljak.

Kako je to na današnjoj konferenciji za medije rekao koprivničko-križevački župan Darko Koren, riječ je o sporazumu teškom 15 milijardi kuna koji je dugo u pripremi, a koji objedinjuje projekte pet sjevernih županija, između ostalog i Koprivničko-križevačke. Naša je Županija tako za pet projekata i jedan nacionalni pribavila ukupno 3,1 milijardu kuna.

– Bilo je teško odlučiti koji su to projekti jer je od strane jedinica lokalne samouprave i nas samih bilo puno prijedloga. Odlučili smo se za onih pet za koje smo smatrali da imaju teritorijalnu pokrivenost i realnost u realizaciji. Oni su ovog trenutka vrijedni 788 milijuna kuna – istaknuo je Koren.

Kako je napomenuo Koren, prvi projekt koji je u visokoj fazi pripreme, s obzirom na to da je dobivena građevinska dozvola, projekt je revitalizacije dvorca Inkey vrijedan 120 milijuna kuna.

Drugi projekt odnosi se na izgradnju nove srednje škole u Koprivnici.

– Realizacijom Centra kompetentnosti riješili smo pitanje srednjoškolskog obrazovanja u dijelu obrtničkih zanimanja, a s Gradom smo dogovorili da bi išli u izgradnju još jedne srednje škole, za to jednostavno postoji potreba – objasnio je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Po pitanju ostala tri projekta, prijavljen je projekt Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli te projekt izgradnje terminala za kombinirani intermodalni transport koji je, kako je to rekao Koren, futuristički projekt koji trenutno ne postoji. Peti projekt je projekt termalnih toplica u Kloštru Podravskom.

Što se tiče jednog nacionalnog projekta, Koren je otkrio kako je prijavljen projekt završetka izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog preko Koprivnice do granice s Mađarskom. On je vrijedan 2,3 milijarde kuna.

– Projekt brze ceste je kapitalan, ključan i broj jedan, na njega smo stavili fokus – naglasio je i dodao kako će radovi na izgradnji brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog početi u veljači.

>> Poznat datum početka radova na brzoj cesti, Koren: Sve procedure su dovršene

Priču je zaokružio rekavši kako je riječ o projektima koji imaju poseban status u Vladi.

– Oni će na taj način posebno biti praćeni i bit će financirani iz raznih izvora, najviše iz europskih fondova. Projekti koje smo prijavili imaju punu podršku i puno veću vjerojatnost da će se realizirati, očekujemo da će do 2029. godine biti završeni – objasnio je.

Koren kritizirao oporbu koja je kritizirala sporazum

Koren je uputio i kritiku “određenim političkim grupacijama koje imaju potrebu da daju svoje mišljenje” i nastavio kako takav pristup smatra amaterskim, aludirajući na nedavno priopćenje SDP-a Koprivničko-križevačke županije koje potpisuje Tomislav Golubić, novoizabrani predsjednik županijskog ogranka SDP-a.

Naime, kako stoji u priopćenju, u županijskom SDP-u Korenu su zamjerili i izrazili zabrinutost što sporazum u trenutku objave priopćenja nije bio predstavljen od strane središnje ili županijske vlasti.

– Ako imamo na umu važnost dokumenta i planiranih sredstava nedopustivo je i neprihvatljivo ovakvo nepoštivanje građana i javnosti od strane nositelja vlasti. Nama u SDP-u Koprivničko-križevačke županije je svakako drago da je naš Sjever napokon stigao na red u programima Vlade Republike Hrvatske. Međutim, način na koji je pripreman i donesen, kao i način na koji se priprema njegovo potpisivanje izaziva veliku zabrinutost kod građana, kao i izabranih političkih predstavnika koji brinu o budućnosti našeg zavičaja, naše županije i cijelog hrvatskog Sjevera. Zabrinuti smo zbog načina na koji se potpisivanje priprema – istaknuo je Golubić.

Snimio Sanjin Bojić.

Uz to, SDP je priopćenjem izrazio neslaganje i žaljenje što o sporazumu nisu dobili informacije na sjednici Županijske skupštine.

– Žao nam je i zbog načina na koji je župan Koren pripremao prijedloge projekata koje je nominirao te što nije uključio SDP kao najsnažniju oporbenu političku stranku u županiji, ali i što o ovako važnim i krupnim pitanjima nije pokrenuo širu raspravu, u suradnji s općinama i gradovima iz naše županije. Naime, riječ je o projektima kojima je cilj snažniji iskorak u budućnost, stvarajući perspektivu našim mladima da ostanu živjeti i raditi u našem zavičaju, Podravini i Prigorju, odnosno na hrvatskom Sjeveru – kazao je Golubić.

U SDP-u su stava i kako je odabirom projekata Koren uzurpirao pravo odlučivanja o važnim projektima za budućnost županije. Time je pokazao da nema nikakvu viziju županijskog razvoja, nastavili su.

– Takvim je pristupom u pripremi projekata i predloženim projektima doveo do toga da će, barem prema medijskim najavama, županija prema sporazumu imati priliku natjecati se za 788 milijuna kuna, dok nama susjedne županije kroz sporazum dobivaju neusporedivo više sredstava. Tako će Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripasti oko dvije milijarde kuna, a Varaždinskoj županiji 1,5 milijardi kuna – objasnio je Golubić.

SDP Koprivničko-križevačke županije na kraju je pozvao župana Korena i županijski HDZ, saborske zastupnike iz saborske većine koji dolaze iz naše županije, državne tajnike i druge državne dužnosnike da se uključe u zajedničku borbu za interese županije.

– U ovom se slučaju ne radi o boji dresa koji nosimo – sada je važno da svi u ruke uzmemo zastavu na kojoj velikim slovima piše: Koprivničko-križevačka županija je naš zavičaj – zaključak je priopćenja.

zatvori