Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivničke gimnazijalke posjetile Grčku: Upoznale smo nove ljude i kulture, ali spoznale i različitosti

Učenice koprivničke Gimnazije Fran Galović boravile su u Grčkoj u sklopu projekta “ERASMUS+ No plan(et) B”.

Kako je to za gimnazijski školski list FRANzine napisala Anja Vranković, učenica 4. E razreda, s kolegicama Dunjom Bodin, Nikom Stančin, Emom Pintarić, Hanom Šegerec i Katjom Kalavarić i uz pratnju profesorica Ana-Marije Martan i Sanje Suton za vrijeme praznika u studenom uputile su se prema Kavali, gradiću na grčkoj obali. Grčka je bila domaćin ovog projekta, dok su sudjelovali i učenici iz Portugala i Njemačke.

– Putovali smo avionom iz Beča prema Thessalonikiju. S obzirom na to da smo došle prije nego ostali imale smo cijeli vikend vremena za odmor i razgled grada. Smještene smo bile u središtu grada. Aktivnosti su nam počele u ponedjeljak ranim doručkom u hotelu, a zatim odlaskom u školu domaćina gdje smo predstavile našu gimnaziju. Nakon toga, svi smo krenuli u daljnji razgled grada po vrlo strmim ulicama, a ostatak dana imali smo slobodno vrijeme dok smo večer iskoristili za zajedničko druženje – objasnila je Anja.

Drugi dan počeo je odlaskom u gradsku vijećnicu, a grupa je zatim posjetila arheološki lokalitet s ostacima starog grada ispod planine Slavinka nedaleko od Kavale, Filippima.

– Srijedu ujutro proveli smo predstavljajući videe o klimatskim promjenama u gradskoj knjižnici. Nakon toga, uputili smo se do špilje Aggitis. Nakon toga, posjetili smo izvor rijeke Barbare gdje smo i ručali. Pri povratku svratili smo do prekrasne plaže uz obalu Egejskog mora Nea Irakleitsa te otišli nazad u hotel – nastavila je.

Četvrtak je ujedno bio i zadnji dan aktivnosti pa su se polaznici zaputili u nacionalni park Porto Lagos gdje su mogli promatrati ptice i flamingose. Posjetili su crkvu i manastir, a zatim su se vratili do Kavale gdje su do večere imali slobodno vrijeme. Kraj dana proveli su na oproštajnoj večeri u restoranu gdje su plesali, pjevali i družili se s domaćinima i sudionicima projekta iz ostalih država partnera.

Zadnji dan posjeta koprivničke gimnazijalke iskoristile su za samostalno istraživanje Soluna, a uvečer su se zaputile prema Koprivnici.

– Tijekom boravka u Grčkoj upoznali smo se s drugačijom kulturom i običajima koji su nam obogatili naše znanje,ali smo stekli i neka nova prijateljstva – zaključila je Anja.

Izvor: Gimnazija Fran Galović

Spomenimo da je Anja za dojmove s putovanja upitala i školske kolegice, odnosno profesorice.

– Putovanje u Kavalu je bilo uzbudljivo novo iskustvo. Puno smo toga naučile, posjetile, uživale u suncu i moru. Odlično smo se zabavile, nasmijale i najele, definitivno bih sve ponovila – kazala je učenica Nika Stančin.

Sličnog stava bila je i učenica Hana Šegerec.

– Putovanje u Grčku bilo je zanimljivo iskustvo. Upoznale smo nove ljude, njihove kulture, ali spoznale međusobne različitosti. Kušale smo mnogo nove i ukusne hrane. Erasmus je idealan za bolje upoznavanje i povezivanje s ljudima te sam jako sretna što sam imala priliku na ovo putovanje otići s odličnim društvom – istaknula je.

Profesorica Sanja Suton naglasila je kako joj je ovo putovanje bilo prvo Erasmus putovanje s učenicama koprivničke gimnazije.

– Iz prohladne Hrvatske doputovali smo u, po temperaturi, proljetnu Grčku. Uskoro po dolasku upoznali smo vrlo tople i gostoljubive grčke domaćine. U razgovoru s grčkim kolegicama dojmio me se njihov vedar duh unatoč ekonomskim poteškoćama kroz koje je prolazila njihova zemlja u svojoj bližoj i daljoj prošlosti, a koji se odrazio na njihov život. Vrlo brzo smo vidjeli da su glazba, ples i druženje važan sastavni dio njihova života. I naravno, obilje ukusne raznovrsne hrane kojom su nas nudili domaćini na zajedničkim večerama u tavernama uz more. Prekrasan je bio odlazak u Philippe te obilazak ostataka antičke agore i antičkog kazališta na arheološkom lokalitetu. Hrvatska ekipa od šest učenica i dvije profesorice odlično je funkcionirala tijekom boravka u Kavali. Posebno nas je obradovalo što je uradak naše učenice Dore Pavlović bio izabran za službeni logo projekta. Naše učenice pokazale su izvrsno baratanje engleskim jezikom u svojim prezentacijama i izlaganjima u kojima su ostalim sudionicima projekta predstavile naš grad, školu i regiju – kazala je Suton.

Izvor: Gimnazija Fran Galović
zatvori