Subota, 21. svibnja 2022.

FOTO Županijsko vodstvo s delegacijom Virovitičko-podravske županije raspravljalo o prijevozu učenika, obrazovanju, projektima…

Delegacija Virovitičko-podravske županije posjetila je Koprivničko-križevačku.

Iz Službe ureda župana poručili su kako su Županijsku upravu tako posjetili župan Igor Andrović, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, i Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju.

– Glavne teme sastanka bile su javno linijski prijevoz i obrazovanje, a kao što je župan Koren uvodno istaknuo, dvije županije povezuje uspješna suradnja, prvenstveno na području gospodarstva i poljoprivrede. Što se tiče teme javno linijskog prijevoza, obzirom da je Županija spremna za potpisivanje ugovora s prijevoznicima i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, župan Koren je naglasio spremnost Županije da iskustva o temi koju je i inicirao kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, podijeli s Virovitičko-podravskom – istaknuli su.

Koren je pojasnio kako je napravljena kompletna analiza autobusnih linija na našem prostoru, kao i izračun raspoloživosti sredstava.

– Jedna smo od županija koja najviše izdvaja za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, što je dodatna prednost u kreiranju modela javnog prijevoza. Izračuni su pokazali da je na godišnjoj razini potrebno 22 milijuna kuna za pokrivanje svih prijavljenih linija, pri čemu Županija u svom proračunu ima osiguranih 5,5 milijuna kuna, a 16,5 milijuna će osigurati Ministarstvo – objasnili su u Službi ureda župana.

Koren je potom naglasio kako je smisao svega osigurati dostupnost linija, posebice u dijelu koji se odnosi na prijevoz učenika iz ruralnih krajeva u urbane sredine.

– Vjerujem kako smo napravili dobar posao i detaljnu analizu stanja temeljem kojeg ćemo realizirati adekvatnu i funkcionalnu mrežu javno linijskog autobusnog prijevoza na našem području te pomoći našim stanovnicima, ali i prijevoznicima čije je poslovanje pandemija značajno pogodila – kazao je.

Župan Andrović čestitao je Županiji na inicijativi koju je pokrenula.

– Vaša iskustva i analize će biti dobra podloga za stvaranje adekvatnog modela javno linijskog prijevoza koji će odgovarati potrebama stanovnika naše županije. Zahvaljujem na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji i razmjeni projektnih ideja koje za cilj imaju poboljšanje života stanovnika na područjima naših prijateljskih županija – istaknuo je.

U nastavku sastanka gostima su predstavljeni najvažniji projekti koje Županija provodi u sektoru obrazovanja, s naglaskom na izgradnju pet školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti. U planu je i novi investicijski ciklus za koji se priprema projektno-tehnička dokumentacija, a uključuje rekonstrukciju, odnosno energetsku obnovu sedam škola s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, što je i jedan od ciljeva obrazovne reforme na državnoj razini.

Župani su također razmijenili iskustva i primjere dobre prakse u pogledu korištenja europskih sredstava namijenjenih obnovi kulturne baštine, a naglašena je i dobra suradnja po pitanju prometne infrastrukture.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana, Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu te Darko Masnec, pročelnik za financije, proračun i javnu nabavu.