Subota, 20. travnja 2024.

FOTO U Torčecu održana svečana primopredaja i blagoslov vatrogasnog vozila

U petak, 10. prosinca 2021. godine u Torčecu ispred Društvenog doma Dobrovoljno vatrogasno društvo Torčec svečanom je primopredajom predstavilo novo dobiveno vatrogasno pick-up vozilo Ford Ranger.

Na samom početku sve nazočne je pozdravio predsjednik DVD-a Torčec Zvonimir Legemec zahvalivši se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, Općini Drnje, Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, tvrtki za proizvodnju vatrogasnih vozila DuTrax d.o.o., kao i svima ostalima koji su pomogli da se navedeno vozilo dobije i nadogradi.

Nazočnima su se potom obratili uzvanici: načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, koji su svi redom veoma pohvalno govorili o radu i aktivnostima članova DVD-a Torčec. Pored govornika, svojim dolaskom svečanu primopredaju uveličali su i zapovjednica JVP Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Drnje Nikola Grčić i Zoran Gašpar, predstavnik tvrtke Šaran 2.

S vozilom i nadogradnjom istog sve nazočne je upoznao zapovjednik društva Marko Barić.
Vozilo vrijedno 236.000 kuna dobiveno je od Hrvatske vatrogasne zajednice, a isto je financirano iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma Ministarstva poljoprivrede.

Samo vozilo nadograđeno je vitlom za samoizbavu snage 5.5 t, dodatnom feder platom poradi povećanja nosivosti vozila, olimljenjem zadnjeg tovarnog prostora, zaštitom od udaraca rotirajućeg svjetla kao i ugradnjom digitalne radio stanice.

Također, posebno je napravljena modularna nadogradnja otvorenog tipa s visokotlačnim modulom za gašenje požara opremljenim sa spremnikom vode kapaciteta 300 litara, 20 litara pjenila, navalnim vitlom 80m, motornom pumpom 60/40 te opremom: metlanice, kramp, vile, hidrantski nastavak, ključ za podzemni hidrant, puhač Cifarelli, motorna pila Husqvarna , C i D cijevi, mlaznica za D cijevi, rotirajuće led svjetlo, naprtnjače, vatrogasni aparat P6.

Za kompletnu nadogradnju vozila izdvojeno je dodatnih 190.000 kuna te je njegova sadašnja vrijednost oko 426.000 kuna.

Prednost ovog vozila je da se jednostavnim izvlačenjem modula dobiva prazan tovarni prostor i mogućnost izrade još jednog ili više modularnih nadogradnji opremljenih za neke druge vrste intervencija.

Vozilo je blagoslovio župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Drnje Mario Kaniški.

Kako bi isprobali vozilo i visokotlačni modul, vatrogasci su izveli pokaznu vježbu gašenja požara vodom, koristeći vitlo s D cijevi i pištolj mlaznicu s nastavkom za pjenilo, a u istoj su sudjelovali operativni članovi društva.

Ovim vozilom razina zaštite od požara u Općini Drnje dignuta je na jednu novu,
višu razinu.

zatvori