Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Kreativci Marija i Neven izrađuju drvene makete, hranilice za ptice i božićne štalice: Uz malo truda i volje sve je moguće

Marija Takač i Neven Posavec iz Malog Otoka nedaleko Legrada mladi su kreativci koji vlastitim rukama stvaraju unikatne drvene predmete.

Iz njihove radionice tako su već proizašle razne makete, male lovačke čeke ili pak hranilice za ptice, a kako bi stvorili poseban blagdanski ugođaj počeli su izrađivati i božićne štalice.

– Na ideju izrade božićnih štalica od drva došli smo jer jednostavno obožavamo Božić i božićne blagdane, u trgovinama smo vidjeli razne ukrase pa smo mi sami odlučili napraviti nešto po svome na podravski starinski način – rekla nam je Marija.

Ustupila Marija Takač.

Za izradu jedne štalice tako trebaju pribaviti ljeskove šibe, slamu, konac, čavle, šperploču, kuhanu komušinu od kukuruza, kao i razni nakit, zvončiće, zvjezdice, dekorativni kamen te bezbojni lak.

– Potrebno je izdvojiti oko pet do šest sati rada, ovisno o tome koliko brzo izrađujemo, no potrebno je uložiti puno truda i živaca – objasnila je. Od ostalih rukotvorina, Marija posebno ističe maketu mjesnog zvonika Malog Otoka, namještaj od paleta te krušnu peć i roštilj uz sjenicu s jezercem.

Zanimljivo je i da su im materijali prilikom izrade manjih ukrasa često unaprijed dostupni s obzirom na to da je riječ većinom o drvu i zelenilu, odnosno svemu onome što je u prirodi prisutno tijekom cijele godine.

– Imamo šume i polja na kojima ima slame i ostalih zelenih materijala. Ovo nije skup hobi, samo treba imati volje i inspiracije – dodala je.

Ustupila Marija Takač.

Spomenimo i da su Marija i Neven pravi tandem – iako se Neven izradom predmeta od drva bavi još od malih nogu, Marija mu se priključila nakon što su prohodali.

– Nemamo nikakva predznanja, učimo uz rad. Pravu radionicu nemamo, prostor u kojem izrađujemo je zapravo garaža, no radionica bi nam olakšala mnogo toga. Neven većinom izrađuje predmete, ja mu pripremam sav materijal, dodajem i pomažem – istaknula je i nastavila kako se njihov rad nadopunjuje, jedan drugog često i savjetuju kako bi ukrasi ispali još bolji, unikatniji i ljepši, a rad ih međusobno povezuje.

Dodala je i da okolina na gotove rukotvorine proizašle iz ove male skladne radionice reagira pozitivno i oduševljeno, no nažalost ima i pojedinaca koji ismijavaju njihov trud i rad.

– Našim radovima želimo poručiti da svatko može napraviti tako nešto uz malo truda i volje – kazala je Marija. Po pitanju budućih planova, oni će, barem zasad, ostati njihova mala tajna, zaključila je.

zatvori