Petak, 19. travnja 2024.

AKCIJA Policija će pojačano kontrolirati tko se parkira na mjestima za osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u petak će se provesti pojačani nadzor korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i moguće zlouporabe znaka pristupačnosti.

Kako napominju iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, mjesta za parkiranje koja koriste osobe s invaliditetom često su ona koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte ili bolnice pa ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati na njima.

– Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo – kažu iz policije.

Spomenimo i da se znak pristupačnosti, na koji imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto i vozila udruga osoba s invaliditetom, stavlja u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila. Također, vrijedi samo kada vozilom upravlja osoba s navedenim invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.

zatvori