Četvrtak, 25. travnja 2024.

Za ulazak u prostorije policije ipak nije uvijek potrebno imati COVID potvrdu

Od jučer, 16. studenog, potrebno je predočiti digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju za ulazak u niz državnih i javnih ustanova, pa tako i u objekte Ministarstva unutarnjih poslova, što se odnosi i na prostorije policijske uprave.

Kao što navode iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, propisi vrijede za zaposlenike, službenike, dužnosnike, kao i za stranke, odnosno građane. No, postoje određeni izuzeci kod kojih građani ne moraju posjedovati COVID potvrdu ili spomenute dokaze.

– Ograničenje ulaska stranaka u prostore/objekte ovog Ministarstva ne odnosi na osobe čija prisutnost u prostorijama Ministarstva je rezultat primjene policijskih ovlasti (npr. uhićenje, dovođenje, privođenje, zadržavanje, poziv, kriminalističko istraživanje i sl.) – objašnjavaju iz policije.

>>PREDSTAVLJENA ODLUKA Božinović: COVID potvrde u institucijama od 16. studenog

Također, kada se radi o neodgodivom slučaju za koji je potrebno odmah zaprimiti kaznenu prijavu, ona će se zaprimiti u službenim prostorijama uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera u smislu držanja distance i korištenja zaštitne opreme od strane građana i policijskih službenika.

– Naime, radi se o osobama koje su u ranijoj Odluci Stožera definirane kao osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima – poručuju iz policije.

Napominju da kaznene prijave građani mogu, ako ne ispunjavaju uvjete za ulazak u službene prostorije, napisati sami i podnijeti putem elektronske pošte ili osobno policiji, a daljnja komunikacija o kaznenom djelu odvijat će se telefonski ili elektronskom poštom.

Važno je spomenuti da se uvjeti za ulazak u prostorije policijske uprave ne odnose i na osobe mlađe od 16 godina, osobe koje se ne mogu brinuti za sebe i na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, što se dokazuje liječnikom potvrdom.

zatvori