Utorak, 16. travnja 2024.

U Zagrebu otvorene izložbe o značaju Židova tijekom koprivničke povijesti

Muzej grada Koprivnice suorganizator je dviju izložbi koje su otvorene jučer u Klubu Židovske općine Zagreb.

Prva nosi naziv “Židovi u Koprivnici”, a kako nam je to rekao viši kustos koprivničkog muzeja Dražen Ernečić, riječ je o skraćenoj verziji velike koprivničke izložbe iz 2005. godine. Uz Ernečića, autor izložbe je i Krešimir Švarc.

– Izložba predstavlja, prikazuje i razjašnjava doprinos Židova od sredine 19. stoljeća do 1941. godine te doprinos židovske etničke skupine u razvoju Koprivnice od gospodarstva i kulture do društvenog života. Izložba se sastoji od 10 panoa koji prikazuju brojne kataloške jedinice predstavljene 2005. godine, no predstavili smo i nekoliko trodimenzionalnih artefakata – objasnio je.

Ernečić je ukazao i na značaj Židova tijekom razvoja našeg grada.

– Bili su osnivači industrije ulja, kao i prve industrije koja je pokrenula industrijalizaciju grada – tvornice Danica. Taj industrijski kvart i danas postoji u Koprivnici. Sudjelovali su i u životu Slaven Belupa, kao i u pokretanju teniskog kluba – naglasio je.

Drugi postav nosi naziv “Arhitekt Slavko Löwy i Koprivnica – Donacija Maje Levan Löwy” i vezan je uz izložbu koja je u koprivničkom muzeju predstavljena 2016. godine, a koja se ticala odnosa arhitekta Slavka Löwyja prema rodnoj Koprivnici.

– Napravio je 1930. godine prijedlog za novu regulaciju Taraščica koja nije zaživjela, no ostali su projekti. Modernizirao je i židovsko groblje, kao i staru sinagogu u obrisima moderne. Sinagoga, kakvu ju vidimo i danas, otvorena je 24. rujna 1930. godine – zaključio je Ernečić.

Spomenimo da je na izložbi predstavljena obiteljska ostavština obitelji Löwy.

zatvori