Srijeda, 27. ožujka 2024.

Tri mlada pjesnika odnijela nagradu ‘Mali Galović’ na zatvaranju 28. Galovićeve jeseni

Književnu nagradu “Fran Galović” za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta ove je godine dobio akademik Pavao Pavličić, dok je nagrada “Mali Galović” otišla u ruke troje dobitnika.

Dodjela nagrada održana je u subotu na zatvaranju 28. Galovićeve jeseni u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Povjerenstvo u sastavu Mario Kolar, Matija Ivačić i Davor Šalat proglasilo je djelo “Kužni pil” Pavla Pavličića pobjedničkim među čak 84 knjige pristigle na natječaj.

Ovogodišnjem laureatu nagradu u iznosu od 15.000 kuna, diplomu i poklon uručili su Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

U obrazloženju nagrade stoji da je akademik Pavličić u Kužnom pilu, kao i u ostalim romanima iz varoške pentalogije, uspješno spojio uzbudljivu fabulu s pitanjima zavičajnosti i identiteta, nastavivši pritom i dalje tražiti mostove iznad ponora što ih proizvodi strah od drugoga i drugačijeg.

Izvor: galoviceva-jesen.eu

Na natječaj za nagradu “Mali Galović” za najbolji učenički rad pristiglo je pak 35 učeničkih radova, a povjerenstvo u čijem su sastavu bili Darko Pernjak, Maja Krulić Gačan i Petar Lukačić odlučilo je dodijeliti tri ravnopravne nagrade. Nagrada je tako dodijeljena Martinu Barbericu, Franu Šijaku i Luki Kišu, a uručila im ju je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

zatvori