Nedjelja, 27. studenoga 2022.

FOTO: SLIKOVNICA ANJE NOVAK Napravila sam ju svom kumčetu, ne misleći da će ikad biti objavljena

Anja Novak, koprivnička profesorica hrvatskog jezika i književnosti sa zagrebačkom adresom, ovih je dana objavila svoju prvu slikovnicu “Snovi iz radionice svetog Josipa” u nakladi Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

– Slikovnicu smo i službeno predstavili ove srijede u Karlovcu u Nacionalnom svetištu. U programu su uz djecu i sve zainteresirane sudjelovali i govorili i mons. Antun Sente, mlađi rektor Nacionalnog svetišta, te Tanja Baran, glavna urednica na Radio Sljemenu, sveučilišna profesorica i predsjednica Udruge “dr. Stjepan Kranjčić”. Promocija će biti i u mojoj rodnoj Župi svetog Nikole u Koprivnici, u sklopu trodnevnice svetom Nikoli početkom prosinca – kazala je.

Novak, koja inače radi kao voditeljica obrazovanja na jednom institutu, naglašava da su joj interesi šire usmjereni poglavito u smjeru pisanja knjiga i kulture općenito.

– Napisala sam slikovnicu zapravo ne misleći da će ikada biti objavljena. Kako sam tijekom života puno radila s djecom, željela sam svom krsnom kumčetu Mihaelu napraviti poseban poklon za rođendan. Nalazimo se u godini svetoga Josipa, a kako nisam na našem tržištu pronašla slikovnicu o svetom Josipu, već samo one u kojima je on prikazan u kontekstu Svete Obitelji, odlučila sam napisati svoju priču. Ideja je došla spontano, a ona zapravo odražava Mihaela kakav on jest, veseo i znatiželjan dječak te se događa u njemu poznatom okruženju njegova dvorišta i susjedstva – rekla je Novak.

Kazala je da se u slikovnici pojavljuje i cijela njegova obitelj.

– To je avantura u radionici punoj alata. Priča je svakako jednostavna i prilagođena djeci. Kada je slikovnicu vidio mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, odmah me pitao bi li to mogli tiskati. Proces je bio zahtjevan, više zbog malo vremena koje sam imala na raspolaganju. Priču sam napisala relativno brzo, no računalno slaganje animacija i prijelom bili su najteži dio, poglavito jer nemam nikakvog iskustva u istome. Kako sam mislila da će to samo Mihael vidjeti neopterećeno sam to radila – naglasila je.

Dodala je kako je ovo njena prva slikovnice, no ne i knjiga.

– Već sam napisala Monografiju Srednje škole Koprivnica uz tadašnjeg kolegu Damjana Abou Aldana te nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Tko zna što budućnost nosi? Daj Bože ostvarenje još ovakvih divnih projekata. Svakako bih naglasila da svatko od nas može dati drugima dio sebe preko talenata koje ima i stvari u kojima je dobar. Na taj način jedni drugima život činimo puno ljepšim i radosnijim – zaključila je.