Utorak, 26. ožujka 2024.

SJEDNICA Darko Koren s kolegama županima raspravljao o obrazovanju, zdravstvu i javnom prijevozu

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u četvrtak je prisustvovao sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kojoj je i potpredsjednik.

Sjednica je održana u Velikoj dvorani Brodsko-posavske županije, a sudjelovali su i ostali župani te predstavnici resornih ministarstava. Glavne teme sastanka bile su aktualnosti na područjima obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza, poručuju iz Službe ureda župana.

Na sjednici se, između ostaloga, govorilo izmjenama Zakona u zdravstvu, pri čemu je župan Koren istaknuo da bi predloženim izmjenama spomenutog zakona u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

– To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan – izjavio je Koren. Također, najavio je skorašnji sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Spomenimo i da se na sjednici raspravljalo i o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, pri čemu su se župani složili da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić dodao je i da županije očekuju da dobiju većinu, odnosno tri od pet mjesta u školskim odborima. Izvršni odbor zauzeo se i za primjerenije rješenje statusa pomoćnika u nastavi koji bi trebali dobit bolji status u interesu učenika s posebnim potrebama.

Razgovaralo se i o javnom linijskom prijevozu, a predstavljen je i Program rada Hrvatske zajednice županija za 2022. godinu s naglaskom na jačanje suradnje s resornim ministarstvima i institucijama, što će direktno utjecati na poboljšanje uvjeta života građana, poručuju iz Službe ureda župana.

Izvor: HZŽ, Prigorski.hr
Izvor: HZŽ, Prigorski.hr

 

Izvor: HZŽ, Prigorski.hr
zatvori