Subota, 20. travnja 2024.

PREDSTAVLJENA ODLUKA Božinović: COVID potvrde u institucijama od 16. studenog

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o uvođenju COVID potvrda za ulaz u javne ustanove i državne institucije, koja stupa na snagu u utorak 16. studenoga kako bi se zaposlenici i posjetitelji mogli na vrijeme testirati.

– Uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus prilikom dolaska na posao za dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije, gradovi i općine. Odluka stupa na snagu 16. studenog, kako bi se u ponedjeljak mogli testirati svi na koje se odnosi odluka – rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Osobe na koje se odnosi odluka morat će se testirati najmanje dva puta tjedno, a koji će to dani u tjednu biti i kada će to poslodavci kontrolirati, svaki će poslodavac urediti za sebe.

Svi na koje se odnosi odluka moći će se testirati na ukupno 6.407 testnih mjesta u Hrvatskoj, a popis svih testnih mjesta bit će vidljiv na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a.

– Želim naglasiti da se uvodi sigurnosna mjera obveznog testiranja isključivo iz epidemioloških razloga, kako se funkcioniranje tijela državne uprave i javnog sektora ne bi dovelo u pitanje, a EU digitalna COVID potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena – kaže Božinović.

Odluka se odnosi na dužnosnike, državne službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne ili regionalne samouprave, kao i zaposlenike trgovačkih društava čiji su osnivači trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne i područne samouprave.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca i dati je na uvid osobi koju poslodavac ovlasti.

Ista odluka odnosi se na sve stranke koje dolaze u službene prostore, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove ili druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Kao i u odlukama za zdravstveni sustav i djelatnost socijalne skrbi, osobe koje iz opravdanih razloga ne mogu izvaditi COVID potvrdu, a posjeduju dovoljnu razinu sigurnosti, mogu to dokazati predočenjem drugog dokaza.

Odluka ima i izuzetke, među kojima su i zdravstveni sustav i socijalna skrb jer se za njih primjenjuju posebne odluke.

Tako se odluka ne primjenjuje na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike prilikom boravka u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama te na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

– Ne odnosi se ni na osobe koje u poslovnice HZZO dolaze podići svoju COVID potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom – naveo je Božinović i dodao da je testiranje moguće obaviti i u prostorijama poslodavca ako on to može organizirati vlastitim resursima ili ugovoriti uslugu s ovlaštenom ustanovom ili laboratorijem.

Ako poslodavac organizira testiranje vlastitim resursima, on neće izdavati COVID potvrdu, već potvrde koje će vrijediti samo za ulazak u prostorije tog poslodavca, naglasio je ministar.

– Ova odluka uvodi obvezno testiranje za tzv. državni i javni sektor, ali dana je i preporuka poslodavcima na čije zaposlenike se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru obveznog testiranja svojih zaposlenika i drugih osoba koje dolaze u njihove poslovne prostore. Iako će to predstavljati određeni trošak za poslodavce zdravlje, sigurnost i reputacija nemaju cijenu – poručio je Božinović.

Stožer je također produžio primjenu odluka koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza do 30. studenog.

zatvori