Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: POTPISAN SPORAZUM Obnavljat će se koprivnička tržnica, zgrada Općine u Peterancu, u fokusu i poljoprivreda…

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i predstavnici okolnih općina potpisali su sporazum u okviru ITU mehanizma.

Podsjetimo, ITU je akronim za integrirana teritorijalna ulaganja koji omogućava korištenje europskog novca iz različitih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti i investicije kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarske aktivnosti određenog šireg područja.

Gradonačelnik je prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo da je ovo možda i najveći iskorak u povlačenju europskih sredstava u povijesti Koprivnice zato jer je ITU mehanizam zamišljen kao model gdje će se gradu i općinama na raspolaganje staviti između 15 i 20 milijuna eura. Kada je riječ o općinama to su Đelekovec, Drnje, Peteranec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Novigrad Podravski i Rasinja.

– Sredstva se dijele po principu 70 posto Grad Koprivnica koji je nositelj ITU mehanizma i 30 posto okolne općine. Takvo izravno ulaganje nismo imali nikada, ovo je jedna krasna šansa za Koprivnicu, ali i za dodatna sredstva za naše okolne općine. Još smo u razradi toga koji će to projekti biti, sigurno je da će težište biti na poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji. Planiramo i rekonstrukciju Gradske tržnice i cijelog tog bloka u centru grada imamo, razmišljamo i o Knjižnici i čitaonici Fran Galović te o dogradnji Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Puno se toga još razrađuje i piše, vidjet ćemo na što ćemo sve imati pravo – zaključio je Jakšić.

>> Sprema se rekonstrukcija tržnice i bivše tiskare kojom se stvara mjesto za knjižnicu, stanove za mlade i umirovljenike

Gradonačelnik je dodao da očekuje odličnu suradnju s predstavnicima općina, baš kakva je bila i dosad u kontekstu projekta Aglomeracije i gospodarenja otpadom.

Jedan od potpisnika ovog sporazuma je i Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec.

– Potpisivanje sporazuma vrlo je važan događaj za našu općinu, jer smo korak bliže integriranju sredstava iz europskih fondova i razno raznih operativnih programa. Na brži i jednostavniji način uspjet ćemo realizirati one veće infrastrukturne projekte koje bismo vrlo teško mogli financirati isključivo iz općinskog proračuna – objasnio je.

Načelnik je istaknuo da se ovakva integrirana teritorijalna ulaganja odnose na neke zajedničke projekte koji doprinose boljitku cijele lokalne zajednice pri čemu mora postojati povezanost s Koprivnicom.

– Imamo određenih zajedničkih predviđenih projekata kao što je primjerice obnova sjedišta Općine koje ujedno uživa i svrhu muzeja – zaključio je Derdić.

zatvori