Četvrtak, 25. travnja 2024.

PONIŠTEN POSTUPAK Ponavlja se javna nabava za izgradnju RCGO-a Piškornica

Poništen je otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji RCGO-a Piškornica.

Priopćili su to jutros iz Piškornice i dodali kako je do odluke došlo na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kojem su prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren, varaždinski župan Anđelko Stričak, zamjenica župana krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj. Razgovarali su s ministrom Tomislavom Ćorićem, državnim tajnikom Milom Horvatom i Anamarijom Matak i Markom Markićem, čelnicima uprava za otpad i Europske projekte.

– Predsjednik skupštine Trgovačkog društva Piškornica, župan Darko Koren i direktor Društva Piškornica Mladen Ružman upoznali su ministra i suradnike o provedenom postupku javne nabave i pristiglim ponudama za projektiranje i izgradnju centra u odnosu na osigurana sredstva i procijenjenu vrijednost nabave – objasnili su.

>> POLJULJAN PROJEKT Ponude za izgradnju RCGO-a Piškornica dvostruko veće od predviđenog

Podsjetimo, 12. listopada otvorene su ponude zaprimljene u postupku javne nabave za Projektiranje i izvođenje radova izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica koje su veće u odnosu na osigurana sredstva i vrijednost nabave – jedna za 95,23 posto, a druga za 106,65 posto.

Nakon uvodne rasprave ministar je izložio financijsku i vremensku perspektivu projekta, naglasivši da je projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom za potrebe četiri sjeverozapadne županije dio Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te da se uloga i značaj centra ne mijenja ni u predstojećoj reviziji plana.

– Dana je podrška nastavku projekta RCGO-a Piškornica i naglašeno je da će se iz nacionalnih izvora osigurati financijska sredstva za izgradnju centra, ukoliko se do kraja ovog financijskog razdoblja, odnosno do 2023. godine, ne dovrši izgradnja i to bez povećanja udjela od 10 posto na strani naručitelja, odnosno osnivača društva Piškornica – istaknuli su u Piškornici.

Postignuto je tako suglasje o nužnosti donošenja odluke o poništenju aktualnog postupka javne nabave, revidiranju dokumentacije o nabavi od strane stručnih službi MINGOR-a i predstavnika naručitelja, odnosno Piškornice i potom ponovnoj objavi poziva za dostavu ponuda za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji.

– Naručitelj će ubrzo pristupiti poništavanju postupka javne nabave sukladno zakonu kojim je propisano kako je javni naručitelj obvezan poništiti postupak javne nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave i predstavlja značajno povećanje sredstava koje naručitelj ne može osigurati – zaključili su.

Spomenimo da su sudionici sastanka iskazali očekivanja da će ponavljanje postupka javne nabave rezultirati većim brojem ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata koje bi, unatoč objektivnom utjecaju rasta troškova i materijala, trebale biti sukladnije.

zatvori