Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Zagrebački solisti održali koncert u Domoljubu povodom Dana grada Koprivnice

Povodom obilježavanja 665. rođendana Koprivnice u četvrtak, 4. studenog u dvorani Domoljub koncert su održali Zagrebački solisti.

Renomirani hrvatski ansambl klasične glazbe osnovan je daleke 1953. godine i od tada održava kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojeg koncertmajstora.

– Za ovu prigodu ansambl je u svoj klasični program uvrstio i filmsku glazbu kojom se domaćoj publici predstavio koprivnički skladatelj Dalibor Grubačević. Mogli smo čuti neke od tema iz filmova Duh u močvari, Album te filma Zajedno, a isto tako poznatu temu Gabrijelova oboa iz filma Misija te temu iz filma Schindlerova lista u maestralnoj izvedbi koncert majstora Sretena Krstića – rekla nam je ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić Ariana Šandl.

Koncert se nastavio praizvedbom skladbe Csárdás suite (Čardaš suita) koju je Grubačević posvetio upravo Zagrebačkim solistima i Koprivnici povodom njenog rođendana.

U nastavku programa uslijedila je i Sonata za violinu u g-molu Giuseppea Tartinija uz virtuoznu dionicu violinista Krunoslava Marića, dok je koncert zatvoren Simfonijom u d- molu Luigia Boccherinija, talijanskog skladatelja klasične komorne glazbe.

– Bio je pravi užitak slušati i gledati s koliko su muzikalnosti, virtuoznosti, radosti i međusobnog sklada interpretirali to djelo. I ovim koncertom pred Zagrebačke soliste postavljeni su prije svega visoki tehnički zahtjevi koje su svi članovi besprijekorno svladali ostvarivši upečatljive izvedbe u velikome rasponu dinamičkih vrijednosti pa je tako i ovaj koncert Zagrebačkih solista pokazao sve odlike njihovoga komornog muziciranja – zaključila je Šandl.

zatvori