Srednjovjekovni božićni sajam sve je bliže, a koprivnički Trg dr. Leandera Brozovića postat će mjesto s jedinstvenim blagdanskim ugođajem.

Sajam će se održavati od 2. do 5. prosinca te od 10. do 12. prosinca, a posjetitelji će moći kupiti domaće, koprivničke i podravske proizvode od obrtnika, sudjelovati na radionicama, kušati prigodne delicije i uživati u srednjovjekovnoj atmosferi.

Kao što je rekao Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice, nitko u Hrvatskoj još nije napravio sličan sajam, no vjeruje da će ga građani prihvatiti. Pojasnio je i zašto se sajam održava baš na Trgu dr. Leandera Brozovića, Koprivničancima ipak mnogo manje poznatom od središnjih trgova.

– Povijesne činjenice govore da je ovo prostor gdje je Koprivnica nastala i 99 posto ljudi ne zna da je to najstariji koprivnički trg. Kada je ovo već bio trg oko kojega je utvrđena Koprivnica, na ostalim trgovima još je bila močvara. Nadam se da će ovaj sajam biti i edukativnog karaktera i da će mnogo Koprivničanaca bolje upoznati svoju povijest. Povijest, baštinu i tradiciju ne treba zanemarivati – izjavio je Labazan.

Istaknuo je i da je na tom mjestu u 11. stoljeću bilo križište puteva, a na njima su se okupljali trgovci i obrtnici te su se postepeno počeli i naseljavati. Sajmovi su zapravo preteča gradova, smatra Labazan, a i božićnih sajmova bilo je tijekom srednjovjekovnih vremena prvenstveno u Njemačkoj.

– S ovom manifestacijom odlazimo u duboku povijest Koprivnice, do samih početaka. Trudit ćemo se prikazati čim bolje kako je to nekada izgledalo. Sve što smo naučili na Renesansnom festivalu prenijet ćemo i ovdje – rekao je direktor TZ grada Koprivnice.

Tako se po uzoru na Renesansni festival neće koristiti ni jednokratna plastika, a pit će se iz posebno napravljenih zmajskih krigli. Sajam neće biti podređen komercijalizaciji kao adventi u drugim gradovima, dodao je.

– Ovaj sajam trebao biti biti nešto drugo, nešto posebno i originalno, osvježenje ne samo ovdje nego u cijeloj Hrvatskoj – uvjeren je Labazan.

Udruga Anno Domini već je tradicionalno jedan od glavnih “sastojaka” srednjovjekovnih manifestacija, a njeni članovi vesele se novom sajmu nakon dvije i pol godine u kojima uglavnom nisu nastupali.

– Naš grad pun je trgova i svi su žive pozornice, što ćemo i ovdje dokazati. Prikazat ćemo stare zanate i obrte poput kovača, lončara, svjećara, košaraša, krojača, stolara, krznara, remenara, notara, pekara, žganjera, licitara, medara, brusača noževa, sitara, sapunarice, mesara, sirara i povrtlara, a održat ćemo i desetak radionica – nabrojao je predsjednik udruge Dragutin Jeđud.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž vjeruje da je ova manifestacija baš ono što je potrebno u blagdansko vrijeme.

– Veseli nas što ćemo uprizoriti prvi Srednjovjekovni božićni sajam, unatoč svim ovogodišnjim nepogodama, na veliko veselje građana i svih koji će ga doći posjetiti. To bi mogao biti početak jedne nove, dobre tradicije u Koprivnici – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Spomenimo i da će u funkciji manifestacije biti i prizemlje Muzeja grada Koprivnice, gdje će biti radionice za najmlađe.