Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Lokalni HDZ-ovci komentirali unutarstranačke izbore, rad Vlade i odaziv na cijepljenje u županiji

Članovi HDZ-a Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za medije osvrnuli su se na aktualnosti nacionalne i lokalne gospodarske i političke situacije.

Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Darko Sobota komentirao je unutarstranačke izbore te izrazio zadovoljstvo stanjem u stranci na županijskoj razini.

– Još uvijek smo u procesu unutarstranačkih izbora jer smo donošenjem novog statuta ušli u novo razdoblje. Završeni su izbori za predsjednika županijske organizacije i za njegova četiri zamjenika, odnosno potpredsjednika, završeni su izbori za gradske predsjednike i potpredsjednike, a jučer su završeni izbori za Gradski odbor grada Koprivnice te u gradskim i općinskim organizacijama za članice i članove gradskih i općinskih odbora. Izabrani su i kandidati za sjednicu Županijske skupštinu, gdje će se birati za Županijski odbor, te za opći sabor – rekao je Sobota.

Napomenuo je da će ove godine zbog pandemijskih mjera biti iznimka što neće biti skupštine, a izbori će biti gotovi 5. prosinca. Kandidati koji imaju pravo glasa, njih 227, neposredno će birati 37 članova Županijskog odbora.

– Naš Županijski odbor jedan je od najvećih, ako ne i najveći u Hrvatskoj. Drago mi je što imam tu čast, privilegiju, ali i obvezu biti mu na čelu – izjavio je čelnik županijskog HDZ-a.

Dodao je da će na konstituirajućoj sjednici 5. prosinca birati i tajnika i rizničara, a predloženi su načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović za prvu funkciju te načelnik Općine Virje Mirko Perok za drugu.

Određene pomake očekuje od osam novih predsjednika i predsjednica u osam jedinica lokalne samouprave, za koje je istaknuo kako su mlađi i da na njih ozbiljno računaju u stranci.

– Od 5.096 članova na razini županije izlaznost na izbore bila je 1.115, što nas svrstava u prosjek Republike Hrvatske, čime smo zadovoljni – zaključio je Sobota.

Potpredsjednik županijskog HDZ-a Damir Felak osvrnuo se na nacionalne aktualnosti, pri čemu je istaknuo dobre ekonomske i gospodarske pokazatelje.

– Agencija Fitch dala je Hrvatskoj najbolji rejting u povijesti, što i gospodarstvu u našoj županiji daje mogućnosti još povoljnijeg zaduživanja. Imamo i treći najbolji rast među članicama Europske unije i ako bude rast BDP-a prema procjenama naše vlade, dosegnut ćemo razinu iz 2019. godine. Tome je doprinijela turistička sezona, ali i industrijska proizvodnja i potrošnja građana. Svega toga ne bi bilo da naša Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem nije vukla dobre poteze u koronakrizi, koliko god to neki pokušali omalovažavati – rekao je Felak.

Od projekata iz Koprivničko-križevačke županije istaknuo je izgradnju drugog kolosijeka pruge vrijednu više od tri milijarde kuna, radove na aglomeracijama Koprivnice, Križevaca i Đurđevca te Centre kompetencija u Koprivnici i Đurđevcu. Najavio je i izgradnju nove Srednje škole u Koprivnici, što će biti korak prema jednosmjenskoj nastavi.

– Sve je to rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja i rasta i usprkos COVID-u, koji sigurno nije karijes, kako neki tvrde. Nadam se da će sve to rezultirati još većim brojem zaposlenih i još većim plaćama u našoj županiji – zaključio je Felak.

Zamjenik župana i predsjednik koprivničke organizacije HDZ-a Ratimir Ljubić komentirao je situaciju s koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji i rastuće brojke zaraženih.

– Prešli smo 1.000 zaraženih na tjednoj bazi, a raste i broj hospitaliziranih i onih na respiratoru. Cijepljenje je najbolji način borbe s COVID-om i pozivam sve da se cijepe. Ovaj tjedan dostupno je pet punktova za cijepljenje, po dva u Koprivnici i Križevcima i jedan u Đurđevcu i svi koji žele, moći će se cijepiti. Nakon toga će se ići po općinama da se svi oni koji ne mogu do gradova mogu cijepiti. Sada smo na 53 posto procijepljenosti populacije starije od 18 godina i želja nam je da se postotak digne do 80 kako bi mogli normalno funkcionirati – naveo je Ljubić.

Franjo Poljak, potpredsjednik HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Sveti Petar Orehovec, pohvalio je korištenje europskih sredstava u svojoj općini i ulogu državne vlasti u tome.

– Usprkos svim nedaćama u posljednjih godinu-dvije, pogotovo koronavirusa i potresa, postoje pozitivni pomaci u gospodarskim pokazateljima koji bi u društvu bez tih nedaća producirali puno veći optimizam. Kao načelnik jedne od skromnijih općina, zahvaljujući radu ministarstava i vlade dinamiziralo se povlačenje europskih sredstava koja su važna za razvoj infrastrukture upravo takvih općina. Mi smo uspjeli u zadnje dvije godine pokrenuli investicijski ciklus veći od 50 milijuna kuna i bez tih sredstava ne bismo mogli izgraditi ni vrtiće, ni sportsku dvoranu, ni sustav vodoopskrbe. Zahvaljujući tome, kvaliteta života diže se na razinu onih u razvijenijim područjima – smatra Poljak.

zatvori