Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO: KONTROLA U ŠKOLAMA Provjeravaju se COVID potvrde, osobne, mjeri se temperatura…

Diljem zemlje na snagu su danas stupile nove epidemiološke mjere koje se odnose na zaposlenike i posjetitelje javnih ustanova.

COVID potvrde, odnosno dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativnom testu tako su obavezni prilikom ulaska na posao, a ovakva odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite odnosi se i na zaposlenike škola.

Provjerili smo kakva je situacija bila jutros na ulazima nekih koprivničkih škola. I u Osnovnoj školi Braća Radić i u Srednjoj školi Koprivnica nekoliko osoba kontrolira cijelu situaciju – popisuju se nastavnici, mjeri im se temperatura, očitava COVID potvrda i kontrolira osobna iskaznica.

Spomenimo da zaposlenici koji nisu preboljeli bolest COVID-19 ili nisu cijepljeni morat će se testirati dvaput tjedno, a testno mjesto može odrediti i poslodavac.

>> Obavezno testiranje na koronavirus danas od 15 sati prema rasporedu koji dostavljaju poslodavci

>> Koprivnička bolnica od sutra provodi brzo antigensko testiranje uz plaćanje

Podsjetimo, prema spomenutoj odluci, postoje i neki izuzeci u kojima ovakvi dokazi nisu potrebni. Primjerice, odluka se ne primjenjuje na djecu mlađu od 16 godina, na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgojno-obrazovnih ustanova, na studente u visokim učilištima, osim ako ono ne odluči drugačije. Izuzete su i osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze podići svoju EU digitalnu COVID potvrdu.

Dodajmo na kraju da je ova odluka donesena na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere.

zatvori