Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Gimnazijalci ugostili učenike iz Litve i Italije, pet dana istraživali su Bilogoru, Kalnik i Plitvička jezera

Koprivnički gimnazijalci i njihovi nastavnici bili su domaćini učenicima i nastavnicima iz Litve i Italije u okviru projekta CEMLO (Connect – enjoy mountains & learning outdoors).

Školski koordinator projekta CEMLO u Gimnaziji Fran Galović Zoran Pintarić kazao je da su članovi projekta i škole iz Slovenije i Turske, ali zbog COVID okolnosti nisu mogle prisustvovati na ovoj mobilnosti koja je trajala pet dana.

Pintarić je istaknuo da su glavna tema mobilnosti bile legende koje su pripremili kao izložbu u školi te u digitalnom formatu.

– Kako su aktivnosti projekta tematski vezane uz gorsko-planinska područja te učenje u prirodi, tim naše škole osmislio je radionice i aktivnosti na području Bilogore, Kalnika i najsjajnijeg prirodnog bisera Hrvatske – Plitvičkih jezera. U pripremi i provedbi aktivnosti sudjelovalo je 30-ak učenika i nastavnika naše škole, koji su boraveći u prirodi interdisciplinarnim pristupom upoznali goste s našim gorsko-planinskim područjem – objašnjava Pintarić.

Dodaje kako su prvi dan gostima predstavljeni njihova škola i grad, odradili su pješačku turu do koprivničkog izletišta PRC, koji se smjestio na obroncima Bilogore.

– Osim što su demonstrirane mogućnosti mjerenja tjelesnih aktivnosti aplikacijom RELIVE, učenici su na primjeru Podravske kleti mogli naučiti kako se tradicionalno gradilo od materijala koji su bili dostupni te koje su suvremene mogućnosti u korištenju istih materijala i tehnika gradnje. Prvi dan učenici su zaključili natjecanjem u tradicionalnoj igri bacanja potkove – ističe.

Pintarić napominje da su idući dan istraživali područje Kalnika – geološku prošlost, vrste stijena, lokalne legende, proizvodnju kalničkog sira, a na kraju dana priča o Panonskome moru i Tatarima završila je sa starim Rimljanima u Ludbregu, gdje je zanimljivo bilo računati zašto je baš u tom gradiću “centar svijeta” i vidjeti što se na ovome prostoru gradilo u rimskom razdoblju u nalazištu Iovia.

– Jedan dan proveli smo na Bilogori. Kod glavnoga okupljališta koprivničkih planinara Aninog vrha prepoznali smo glavne vrste bilogorskih šuma te pronašli sličnosti njihova nazivlja na jezicima zemalja iz kojih su nam stigli gosti. Vježbali smo i vezati čvorove te pratili planinarske markacije na pješačkoj ruti do izletišta Sunny village u Jagnjedovcu. Obitelj Hećimović predstavila nam je svoju zbirku kojom nas je upoznala s tradicionalnim životom u prigorskome selu. Učenici su se dodatno zbližili igrajući timske tradicionalne igre. Tijekom poslijepodneva, boraveći na vrhu brežuljka, inspirirani prekrasnim pogledom, učenici su imali priliku slikati na štafelajima, a kao rezultat nastale su impresivne slike pejzaža – objašnjava Pintarič i dodaje da su uz asistenciju astronoma škole te Astronomskog društva Koprivnica, uspjeli vidjeti Saturn i Jupiter, većina nas po prvi put u životu.

Dan kasnije red je bio na Nacionalni park Plitvička jezera, dok su posljednjeg dana mobilnosti sumirali dojmove.

zatvori