Četvrtak, 18. travnja 2024.

Župan Darko Koren prisustvovao sastanku kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković

Koprivničko-križevački župan Darko Koren prisustvovao je sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Kako su poručili iz Službe ureda župana, teme sastanka bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022. godinu, pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju od 2021. do 2027.

U uvodnom obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je ova, sada već petogodišnja praksa, stvorila sinergiju i povjerenje te intenzivni zajednički rad Vlade i svih župana, gradonačelnika i načelnika. Uz nastavak politike funkcionalne i fiskalne decentralizacije, Plenković je istaknuo tri izazova.

– Prvi je nastavak borbe protiv COVID-a. U uvjetima pandemije Hrvatska je tijekom cijelog ljeta uspjela na karti ECDC-a ostati u narančastom i ostvariti izvrsne rezultate u turističkoj sezoni, iznad svih očekivanja, što je bio drugi izazov. Treći izazov, koji je ključan, proces je očuvanja radnih mjesta koji je prošao uspješno, a Vlada je djelovala brzo, odlučno, odvažno i na vrijeme, kao i vrlo izdašno u smislu potpora privatnom sektoru. Zaokružili smo taj period bez najgorih posljedica za ekonomiju i naše građane – rekao je Plenković.

Dodao je da se nalazimo u fazi političke stabilnosti, a Vlada, župani, gradonačelnici i načelnici zajedno će raditi na boljitku u svim mogućim aspektima života građana.

Župan Darko Koren je potaknuo raspravu na temu Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu, kao i o temama javno linijskog prijevoza putnika te promjenama koje donosi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a koje je kao potpredsjednik već inicirao u Hrvatskoj zajednici županija.

– Posebno je važno raspraviti o Zakonu o javnoj nabavi s obzirom na povećanje troškova javne nabave svih velikih infrastrukturnih projekata, prije svega kod projekata centara za gospodarenje otpadom. Mi smo u sklopu projekta RCGO Piškornica prije dva dana završili postupak javne nabave gdje je poprilično premašena procijenjena vrijednost i moramo vidjeti postoje li druge mogućnosti za financiranje te što hitnije pristupiti rješavanju tog problema. Tražimo hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ministrom Tomislavom Ćorićem po toj temi. Što se tiče Zakon o obrtu, predviđeno je ukidanje županijskih komora i spuštanje na razinu udruženja obrtnika, no potrebno je preispitati cijelu tematiku i posavjetovati se. Smatramo da županijske komore ne treba ukidati, s obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije – pojasnio je župan.

U nastavku sastanka, Plenković je kazao da treba nastaviti napore prema dvije dublje integracije na razini Europske unije – Schengenskom prostoru i europodručju.

Podsjetimo, prvi sastanak u ovom obliku i sastavu održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. godine radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

zatvori