Petak, 19. travnja 2024.

TUŽNA VIJEST Napustila nas je Ludmila – Milica Pocza

Nakon duge i teške bolesti u Koprivnici je 2. listopada u 84. godini preminula Milica – Ludmila Pocza.

Pocza je bila medicinska sestra u mirovini, a uz to i cijenjena i poštovana Koprivničanka, široj javnosti poznata kao dobitnica nacionalne nagrade Agencije za obrazovanje odraslih “Maslačak znanja”. Ovo priznanje, na koje je bila neizmjerno ponosna jer je za nju imalo značaj kao nagrada za životno djelo, primila je povodom Tjedna cjeloživotnog učenja 2012. godine kao primjer i uzor osobe koja uči nova znanja i vještine cijeli život.

Pocza je rođena 1938. godine u Moslavini, ali je veći dio života provela upravo u Koprivnici. Cijeli radni vijek odradila je u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek gdje je najprije radila kao bolničarka, a potom i kao medicinska sestra na dječjem odjelu te u hitnoj i patronažnoj službi. Kao mentorica je na stručnoj praksi obučavala brojne medicinske sestre, tehničare i mlade liječnice i liječnike stažiste, a kao omiljenu i brižnu sestru Milicu pamte ju brojne generacije Koprivničanaca o kojima je skrbila.

Pocza je uz to poučavala mlade kolege i prenosila im svoje iskustvo. U svakoj prilici rado se družila s učenicima i nastavnicima medicinskih smjerova Srednje škole Koprivnica. U životu je uvijek nastojala biti društveno aktivna i angažirana, zalažući se za bolje uvjete života i rada onih najslabijih, djece, starijih, bolesnih i osoba i s invaliditetom. Iako je i sama bila 100-postotni invalid, i u mirovini je aktivno pridonosila u mnogim projektima koprivničkih udruga.

Od 2007. godine pa do kraja života bila je štićenica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica gdje se počela baviti pisanjem pjesama te je aktivno sudjelovala u radu Literarne sekcije KUD-a Podravka. U posljednjih 20-ak godina gotovo da nije bilo gradske manifestacije na kojoj nije sudjelovala. Svoje pjesme čitala je prigodom kulturnih događanja u domu, kao i za svečanih događanja u gradu Koprivnici. Redovito je nastupala prigodom Međunarodnog dana pismenosti i Mjeseca hrvatske knjige u manifestaciji Koprivnica čita. Sudjelovala je u Podravskim motivima, u programima Božićne bajke i drugima.

Za svoje je radove u Vinkovcima 2012. godine osvojila prvu nagradu za pjesmu “Potočić Glogovnica” na Natjecanju pjesnika – štićenika domova za starije iz cijele Hrvatske. Objavila je zbirku pjesama “Hvala ti, pjesmo” koja je dostupna i kao e-knjiga. Uz to, pjesme su joj objavljivane i u drugim knjigama, zbirkama i zbornicima radova, kao i brojnim časopisima.

Ludmila – Milica Pocza, naša sugrađanka velikog srca i duše, ostavila je blistav trag u životu Koprivnice i Koprivničanaca – svojim vedrim duhom i optimizmom širila je životnu radost oko sebe, inspirirala i motivirala. Nedostajat će mnogima – kao prijateljica i suradnica, kao mentorica i profesionalni uzor mlađim naraštajima zdravstvenih radnika. Ali, najviše će nedostajati kao majka svojim trima kćerima, i kao baka petero unučadi te prabaka trojice praunuka kojima je uvijek pružala bezuvjetnu ljubav i na koje je bila beskrajno ponosna.

Spomenimo da je Pocza sahranjena na koprivničkom Gradskom groblju Pri Svetom Duhu.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori