Petak, 19. travnja 2024.

POLJULJAN PROJEKT Ponude za izgradnju RCGO-a Piškornica dvostruko veće od predviđenog

Otvorene su ponude u zaprimljene u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, a stigle su dvije.

Poručili su to iz Piškornice i podsjetili da je procijenjena vrijednost nabave nešto veća od 346 milijuna kuna bez PDV-a, pri čemu Europska unija osigurava 70 posto bespovratnih sredstava, a obje pristigle ponude dvostruko su više od predviđene.

>> FOTO: POTPISAN UGOVOR Za izgradnju Piškornice osigurano 314 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Prema dostupnim podacima, vidljivo je da ponuda njemačke kompanije STRABAG iznosi 676 milijuna kuna, a ponuda grčke kompanije HELECTOR 716 milijuna kuna.

S obzirom na navedene vrijednosti, javlja se pitanje može li i hoće li uopće projekt izgradnje RCGO-a Piškornica ići dalje. Podsjetimo, tijekom prvog dijela posljednje sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić iz redova SDP-a upozorio je da je ovaj projekt u velikim problemima što se tiče rokova te je otvorio pitanje što ako se prekorače rokovi propisani ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Iz Piškornice poručuju da je nakon otvaranja pristiglih ponuda u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održan radni sastanak svih osnivača tvrtke Piškornica.

– Raspravljane su moguće varijante nastavka postupka te je dogovoreno da će Skupština trgovačkog društva Piškornica zatražiti sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kao i u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sve kako bi se dobila suglasnost na nastavak postupka javne nabave tijela državne vlasti koja značajno sufinanciraju projekt te kako bi se raspravili i usuglasili modeli osiguranja dodatnih financijskih sredstava – poručili su iz Piškornice i dodali da će se tek nakon tih konzultacija i usuglašavanja donijeti odluka o nastavku postupka javne nabave ili o njegovom poništenju.

zatvori