Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Općina Novigrad Podravski predala prijavu za sufinanciranje projekta sanacije opasnog pješačkog prijelaza kod škole

Općina Novigrad Podravski predala je 15. listopada u 15:45 prijavu projekta prema uvjetima Poziva za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2021. godinu koji je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Poziv je objavljen 28. rujna, a rok za dostavu prijava je 20. listopada. Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za 2021. godinu namijenjena su određena sredstva za projekte sanacije opasnih mjesta.

– Smatramo da se na području naše općine to mjesto nalazi na pješačkom prijelazu preko županijske ceste Ž2150 u naselju Novigrad Podravski u Gajevoj ulici kod Osnovne škole Prof. Blaž Mađer. U dokumentaciji prijave ističemo da je navedeni prijelaz jedini prijelaz kod osnovne škole kojim se može doći na drugu stranu ulice po kojoj je izgrađena pješačka staza i koriste ga svi učenici, kao i sve druge osobe koje dolaze prema, ili odlaze iz osnovne škole, a svi koji koriste navedeni pješački prijelaz su svjedoci svakodnevne opasnosti pri čestom nailasku motornih vozila, naročito teških kamiona, koji ne smanjuju brzinu, niti se zaustavljaju prije označenog pješačkog prijelaza – istaknuo je općinski načelnik Zdravko Brljek.

Brljek je dodao kako je Općina već duže vrijeme u dogovorima sa ŽUC-om na koji način urediti ovaj prijelaz da bi se postigla što veća sigurnost, naročito djece.

– U školi je provedeno u travnju i svibnju ove godine potpisivanje peticije koju su podržala 103 roditelja/skrbnika učenika koji traže poduzimanje odgovarajuće mjere sigurnosti u prometu jer prometni znakovi kojima se ograničava brzina na navedenom pješačkom prijelazu ne osiguravaju adekvatnu zaštitu i pristup školi i ne usporavaju vozače koji svakodnevno koriste neprilagođenu brzinu. ŽUC je predlagao drugačije rješenje jer je dosadašnja praksa pokazala da postavljanje uspornika zahvatima na izdizanju kolnika, koje predlažu roditelji u peticiji, nanosi štete vozilima i okolnim stambenim zgradama, pa se sa pojedinih mjesta gdje su postavljeni planiraju ukloniti – dodao je.

O izgradnji semafora, kao dobrom, ali najskupljem rješenju u Općini nisu razmišljali sve do objave navedenog poziva kojim se otvorila mogućnost sufinanciranja do 70 posto troškova.

– Prijavi smo, osim ostale propisane dokumentacije, priložili očitovanje Policijske uprave koprivničko-križevačke kojim se opisuje i potvrđuje postojanje stvarne ugroze sigurnosti cestovnog prometa uvjetovane aktualnim stanjem cestovne infrastrukture na opasnom mjestu, sažetak projekta sanacije opasnog mjesta i troškovnik ovjeren od strane ovlaštenog projektanta, naše jamstvo da ne postoje imovinsko-pravne prepreke za sanaciju koje potkrepljujemo suglasnostima izdanim od ŽUC-a i škole, naše jamstvo osiguranja minimalno 30 posto od troškovnikom predviđenih financijskih sredstava s PDV-om i jamstvo realizacije sanacije tijekom 12 mjeseci od dana potpisivanja sporazuma, ako nam se prijava odobri – objasnio je Brljek.

U prijavi je navedeno da od ukupno procijenjenih troškova u iznosu od 363.925,00 kuna Općina traži sufinanciranje u iznosu od 236.551,25 kuna, odnosno 65 posto, dok je Općina spremna snositi trošak od 127.373,75 kuna, odnosno 35 posto.

– Zahvaljujem općinskom timu (JUO), odgovornim osobama Policijske uprave Koprivničko- Križevačke, Županijskoj upravi za ceste, ovlaštenim inženjerima projektantske tvrtke Labos d.o.o. iz Varaždina i Osnovnoj školi Prof. Blaž Mađer što smo u kratkom roku pribavili svu propisanu dokumentaciju i uspjeli prijaviti projekt. S ovom prijavom imamo četiri prijavljena projekta za koje čekamo rezultate: prvi je poučna šumska staza prijavljena prije godinu dana iz europskog fonda, drugi je rekonstrukcija Društvenog doma Vlaislav iz europskog fonda, treći je rekonstrukcija Dječjeg vrtića Fijolica iz europskog fonda, a četvrti izgradnja pješačkog pozivnog semafora s pokazivačima brzine na županijskoj cesti ŽC2150 kod osnovne škole u naselju Novigrad Podravski iz nacionalnog fonda – zaključio je Brljek.

zatvori