ILUSTRACIJA / Izvor: Pixabay.com
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci krajem rujna na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.740 nezaposlenih osoba.

U odnosu na kolovoz to je 241 nezaposlena osoba ili 12,2 posto manje, dok je u odnosu na rujan prethodne godine evidentirano 428 osoba ili 19,7 posto manje. U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama bilježi se pad broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 17,2 posto, u Koprivnici za 10,9 posto i u Križevcima za 5,4 posto.

Kada je riječ o dobnoj strukturi nezaposlenih osoba, krajem rujna najveći udio u evidenciji bilježe osobe dobne skupine od 20 do 29 godina. Tako je bilo registrirano 596 nezaposlenih mladih osoba do 29 godina starosti s udjelom od 34,3 posto u ukupnom broju nezaposlenih osoba, što je u odnosu na kolovoz manje za 45 osoba ili sedam posto, a u odnosu na rujan prethodne godine manje za 170 osoba ili 22,2 posto.

Podaci pokazuju da je tijekom rujna iz evidencije nezaposlenih izašlo 519 osoba, što je za 123,7 posto više nego u kolovozu te za 1,9 posto manje nego u rujnu prethodne godine. Pritom 30,4 posto odnosi se na muškarce, a 69,6 posto na žene. Od toga je zaposleno 427 osoba.

Kada je riječ o ulascima u evidenciju nezaposlenih novoprijavljenih je osoba tijekom proteklog mjeseca bilo 278, što je za 14,9 posto više nego u kolovozu te za 24,7 posto manje nego u rujnu prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolaze 164 osobe ili 59 posto.

Spomenimo da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 516 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 8,4 posto više nego u kolovozu te za 44,5 posto više nego u rujnu prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini na veliko i na malo. Najtraženija zanimanja u rujnu su: profesor, odnosno profesorica medicinsko-biokemijskih predmeta i konobar, odnosno konobarica, zatim radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji, zidar, odnosno zidarka te suradnik, odnosno suradnica u praktičnoj nastavi.