Snimio Marko Posavec.
Koprivničanci će subotnju večer moći provesti promatrajući Mjesec.

Naime, u organizaciji Astronomskog društva Koprivnica, a povodom Međunarodne noći promatranja Mjeseca, na Zrinskom trgu od 19 sati svi zainteresirani Zemljin prirodni satelit moći će promatrati teleskopima.

– Međunarodna noć promatranja Mjeseca inicijativa je pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja astronome – profesionalne i amatere, ljubitelje neba, našeg prirodnog satelita i prirode općenito – ističu u koprivničkom društvu.

Dodaju kako se promatranje održava svake godine u vrijeme jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci kada je Mjesec oko prve četvrti.

– Tada je u povoljnoj mijeni za promatranje: nije previše mlad, kada je njegov veći dio taman i nevidljiv, niti je blizu uštapa, kada je vrlo sjajan i reljef mu je slabog kontrasta.
Mjesec je fazu prve četvrti prošao 13. listopada, a u subotu će biti osvijetljen 85 posto – objašnjavaju.

U društvu još spominju kako će se osim Mjeseca promatrati i Jupiter i Saturn, a očekivano trajanje promatranja je do 21 ili 22 sata. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, promatranje se odgađa za isto vrijeme u nedjelju ili prve sljedeće povoljne večeri.

– Cilj je potaknuti promatranje Mjeseca i podići svijest o njegovoj važnosti za istraživanje
Sunčeva sustava, svemira, ali i Zemlje. Sudjelovati može svatko na svijetu, osobno ili na
daljinu. Prvi put je organizirana 2010. godine. Danas obično ima više od 500 pojedinačnih događaja u više od 40 država svijeta – zaključuju.