Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: PRVI OBRTNIČKI HUMANITARNI SAJAM Frankol: Bit svega je da obrtnik uvijek pomaže obrtniku

U Koprivnici je danas otvoren prvi Obrtnički humanitarni sajam u organizaciji Udruženja obrtnika Koprivnica.

Koprivnički obrtnici, naime, već duži niz godina planiraju organizirati obrtnički sajam odnosno izložbu i to na način da u prvom planu budu obrtnici i poduzetnici te njihovi proizvodi i usluge, kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

– Izuzetna mi je čast, sretan sam i veseo da smo na današnji dan, unatoč kišovitom i tmurnom vremenu, otvorili ovaj sajam. Mi smo velika sredina, dobri smo obrtnici i s mnogim ljudima surađujemo – rekao je.

Dodao je da na koprivničkom području djeluje oko 930 obrtnika, no bilo bi ih i više uz veću podršku države.

– Obrtnici su naučeni raditi, njih ne zanima papirologija, nisu vični tome i zato smo mi tu da ih uputimo što i kako – napomenuo je.

Sajam se održava u parku na Taraščicama i u dvorištu iza zgrade Doma obrtnika, a ima humanitarni karakter. Naime, sav prihod od donacija za obroke i prigodne tombole ići će za stradale obrtnike s Banije.

– Potaknulo me to što imam mnogo prijatelja obrtnika u Petrinji i Sisku i teško im je. Na sastancima smo razgovarali i došli na ideju da pomognemo upravo njima. Nisu to veliki novci, bit je da obrtnik pomaže obrtniku – istaknuo je Frankol.

Na sajmu su prisutni brojni izlagači iz sjeverne regije s bogatom ponudom proizvoda, među kojim je i Koprivničanac Zoran Jagušić.

– Drago mi je da je organiziran ovaj sajam. Obrtnik sam pune 22 godine. Ovo je naš prvi takav sajam. Nije baš biti lako obrtnik, jer obrtnici rade od jutra do sutra, ustajemo u pet, spavati idemo iza ponoći, ali to nitko ne vidi i često naše obitelji trpe. Nije lako, ali ja uživam u svom poslu – objasnio je.

Zadovoljan je svim izazovima koje nosi ovaj posao, no žao mu je da biznis najslabije ide na domaćem terenu.

– Mi radimo iz ljubavi, sa ljubavlju, za ljubav. Idemo po cijeloj Hrvatskoj, naše proizvode  prodajemo po sajmovima, a trenutno smo najviše stacionirani u Varaždinu. Naši proizvodi su jako dobro prihvaćeni, prodajemo i u Splitu, Gospiću, Puli, Rijeci, ali možda najmanje prodajemo u Koprivnici – istaknuo je.

Sajam je danas i sutra otvoren za sve zainteresirane koji svojim donacijama mogu kupiti obroke i tako podržati humanitarnu notu ove manifestacije. Dodajmo i da će se u sklopu sajma danas u 18 sati održati koncert ženskog tamburaškog sastava C.I.C.E.

zatvori