Izvor: kckzz.hr
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje trećom dozom osoba koje su završile primarno cijepljenje, što je od danas moguće u Hrvatskoj.

Kada je riječ o primjeni treće doze cjepiva, ona je namijenjena osobama koje nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor, odnosno imunokompromitiranim osobama koje se primjerice liječe od tumorskih zloćudnih bolesti, koje su na hemodijalizi, ili primaju vrlo visoke doze kortikosteroida ili kemoterapiju. Vrijeme davanja treće doze za svaku imunokompromitiranu osobu, odluka je specijalista koji osobu liječi. Potrebno je uzeti u obzir da se treća doza primjenjuje s minimalnim razmakom od osam tjedana u odnosu na drugu dozu, uzimajući u obzir da u trenutku primjene cjepiva razina imunosupresije bude najniža moguća. Također je važno da se cijepe članovi kućanstva, zdravstveni radnici koji pružaju skrb i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih osoba kako bi im se pružila neizravna zaštita.

S druge strane, za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem. Dakle, osobe koje su primile dvije doze cjepiva, mogu se docijepiti minimalno šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja, odnosno nakon što su primljene dvije doze.

– S obzirom na to da je EMA dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za cjepivo Pfizer, a kod dvodoznih shema cijepljenja se pokazalo da se kombiniranom shemom dva različita cjepiva postiže viša imunogenost nego pri primjeni dvije doze istog cjepiva,
smatramo da je trenutno opravdano primijeniti samo cjepivo Pfizer za docjepljivanje
neovisno o tome kojim je cjepivom provedeno primarno cijepljenje. Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Pfizer izlazi izvan odobrenih indikacija, odnosno radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju
dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Moderna te ćemo u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke – objašnjavaju u HZJZ-u.

Docjepljivanje se preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi 65 i više godina.