Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Liparska avantura koprivničkih gimnazijalki i njihovih profesorica

Nakon što se zbog pandemijskih uvjeta dugo vremena nije u sklopu Erasmus+ projekta CEMLO (Connect-enjoy mountains & learning outdoors) moglo putovati, konačno se otvorila mogućnost da se krene na prvu mobilnost.

Tako su učenice i profesorice  koprivničke Gimnazije Fran Galović boravili na Liparskim otocima u Italiji, od 26. rujna do 2. listopada.

– Kao što je vidljivo iz naziva projekta, provodni motiv projekta su planine, odnosno prostori gorja i planina, očuvanog okoliša u širem smislu unutar kojeg se provode aktivnosti i terenska istraživanja s namjerom razvijanja svijesti o potrebi održivog razvoja u lokalnom području. Koristeći se prirodnim i društveno-kulturološkim resursima zemalja partnera (Italija, Litva, Slovenija, Turska, Hrvatska), učeći i rekreirajući se istodobno, učenici na otvorenom, u prirodi, istražuju materijalnu i nematerijalnu baštinu uključenih zemalja – poručili su iz gimnazije.

S obzirom na to da su u međuvremenu neki učenici uključeni u projekt i predviđeni za putovanje otišli na studij, drugi se nisu uspjeli cijepiti, što je bio jedan od zadanih uvjeta zemlje u koju se putuje, na kraju su otputovale dvije učenice, maturantice Marija Gerić i Nika Novosel, i dvije profesorice, Jasna Kraljić-Cmrk i Lidija Novosel.

– Za mene je ovo putovanje značilo upoznavanje nove kulture, novog jezika te potpuno različitih ljudi. Zanimljivo je bilo u roku jednog dana prebaciti se na potpuno drugačiji način života, makar nas dijeli samo Jadransko more. Život na Siciliji i Liparskim otocima dinamičniji je i spontaniji od našeg mirnog i ozbiljnijeg života u Koprivnici. Imaju predivnu i čistu prirodu, i, kako se često i ističe, odličnu hranu. Međutim, koliko god su i Liparski otoci i Sicilija predivni, shvatila sam da je Hrvatska ljepša, a našu domaću hranu ne može zamijeniti ni jedna svjetski poznata kuhinja, pa čak ni talijanska – kazala je Marija Gerić za Franzine.

Nika Novosel istaknula je da joj je ovo putovanje jedno od najbogatijih iskustava u životu.
– Jako mi je drago što sam imala priliku sudjelovati u projektu. Naučila sam puno toga i vidjela nova nevjerojatna i zanimljiva mjesta. Putovanje mi je također pružilo mogućnost da sklopim nova prijateljstva i upoznam svoje vršnjake iz različitih zemalja. Posebno ću pamtiti trenutak kada sam se uspjela popeti na vrh Vulcana i svoju prvu vožnju avionom. Bilo je trenutaka u kojima sam mislila da neću izdržati sve ovo, ali na kraju sam skupila snagu i drago mi je što nisam odustala. Ovo putovanje tome me naučilo i sada znam da se uvijek može doći do svoga cilja – napomenula je Nika Novosel.

Sudionice projekta ističu da ih je otočje, uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine 2000. godine, oduševilo zapanjujućom prirodom.

– Radi se o vulkanskim otocima u Tirenskome moru. Jedan od njih, Stromboli, nazvan i “svjetionikom Mediterana”, i danas ima aktivan krater, u što smo se mogli uvjeriti promatrajući ga navečer s broda kako svakih 15-ak minuta izbacuje male svjetleće erupcije. Također, popeli smo se na vrh kratera Vulcana visokog oko 500 metara, još jednog liparskog otoka, što je bio neponovljiv doživljaj. Posjetili smo i još jedan otok, Panareu, a na Liparima proučili ostatke nekih od termalnih izvora, posjetili lokalnu vinariju, siranu i tvornicu kapara, upoznavši se tako s nekim od temeljnih djelatnosti otoka, i neprekidno uživali u fantastičnim vidicima i arhitekturi ovoga područja. Bilo je vremena i za kupanje u toplome moru, za šetnje po tamnom vulkanskom pijesku uz obalu i skupljanje neobičnih kamenčića, od čega su najimpresivniji oni nastali od lave ili od vulkanskog stakla – objašnjavaju.

Napominju da su naučile puno i o životopisnim ljudima, običajima, osobitom mediteranskom, sicilijanskom temperamentu, gastronomskim specifičnostima. Upoznale su se, družile i razmijenile iskustva s našim ostalim zemljama partnerima, Slovencima i Litvancima, a Turci na ovoj mobilnosti nisu uspjeli prisustvovati. U sklopu predviđenih aktivnosti učenice su dojmljivo predstavile našu državu, grad i školu. Sudjelovale su na aktivnostima međusobnog upoznavanja i prenošenja iskustava, istraživale mjesto i lokalne posebnosti i rješavale kviz kojim su pokazale koliko su toga usvojile i naučile na ovoj mobilnosti.

– Sve u svemu, projekt i ova mobilnost omogućila nam je stjecanje jednog nezaboravnog iskustva, boravka na, kako se još nazivaju, mističnim Eolskim otocima, upoznavanje jedne osobite kulture i načina života ljudi na ovim prostorima, multikulturalno druženje i razmjenu iskustava s našim prijateljima iz partnerskih škola koje željno krajem ovog mjeseca očekujemo u našoj školi na našemu domaćinstvu u sklopu CEMLO projekta – zaključuju.

zatvori