Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Za 46 koprivničkih učenika s teškoćama u razvoju osigurano 40 pomoćnika u nastavi

Grad Koprivnica u ovoj je školskoj godini osigurao 40 pomoćnika u nastavi za 46 učenika s teškoćama u razvoju u sklopu projekta “ODJEK IV”.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da je riječ o projektu “Odrastanje u jednakosti” koji se provodi od 2015. godine.

– Do sada je kroz taj projekt povučeno oko 11,5 milijuna kuna sredstava, devet milijuna kuna su europska sredstva, a 2,5 milijuna kuna bilo je osigurano kroz gradski proračun. Kroz povratne informacije koje smo dobili možemo iščitati da je projekt više nego uspio i da su brojnim učenicima upravo pomoćnici u nastavi bili nešto što im je jako puno značilo za njihovo normalno obrazovanje i pripremu za sve ono što ih čeka u životu. Upravo zbog toga smo sretni i ponosni što projekt ide dalje. Svim asistentima u nastavi želim puno uspjeha, a učenicima čim lakše, jednostavnije, kvalitetnije i bolje obrazovanje – rekao je Jakšić.

Voditeljica projekta Maja Ferlindeš kazala je da je projekt započeo 2. kolovoza ove godine, trajat će do 2. kolovoza 2022., a njegova vrijednost je 1,8 milijuna kuna od kojih je 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ostatak osigurava Grad.

– Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracija učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske ustanove na području grada te im je cilj osigurati potporu u nastavi kako bi im se stvorili uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje. Projektom se želi odgovoriti na problem nejednakih obrazovnih mogućnosti s kojima se suočavaju učenici s teškoćama u razvoju te im je potrebna podrška u vidu pomoćnika u nastavi – objasnila je.

Ferlindeš je podsjetila da je od 2015. godine do danas projekt obuhvatio 62 učenika kojima je pružena podrška te je zaposleno ukupno 78 osoba.

Spomenimo da su partneri u ovom projektu Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Osnovna škola Braća Radić, Osnovna škola Đuro Ester i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović uime svih ravnatelja zahvalila je svima uključenima u ovaj projekt.

– Ovaj predivan projekt i njegov sam naziv “Odrastanje u jednakosti” pokazuje koliko je važno da su sva naša djeca koja su u ovom projektu jednaka sa svima ostalima. Neizmjerno je bogatstvo imati jednakost u razredu, a to omogućavaju naši pomagači – zaključila je Prelogović.

zatvori