Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: SVJETSKI DAN OPTIMIZMA Cmrk: Pandemijom smo došli do dna, optimizam nas treba vratiti gore

Optimizam će ubrzo zavladati svijetom.

Naime, u ponedjeljak je na Križnici, ishodištu optimizma, održan Prvi svjetski koncert Optimizma, a kako nam je to rekao Siniša Cmrk, inicijator projekta Globalnog instituta optimizma, događanje je bilo mali korak za Podravce, ali veliki za čovječanstvo.

– Nakon devet godina i devet mjeseci uz nastojanje mnogih dobrih ljudi u zemlji i svijetu, uspjeli smo napraviti Prvi svjetski koncert Optimizma koji će postati model koji ćemo prenijeti u svijet – poručio je Cmrk. Već pozitivnu atmosferu tako su na pozornici dodatno pojačali Mirko Švenda-Žiga, Tomislav Goluban uz pratnju Robija Mašića na gitari, Miroslav Evačić, Tamburaški sastav Mjesečina i Mia Dimšić.

Cmrk je spomenuo kako su upravo Podravci pokrenuli inicijativu koja je trenutno u Europskom parlamentu, a koju bi Hrvatski sabor uime svih nas trebao predstaviti UNESCO-u. Sve se to dešava s ciljem da 27. svibnja bude proglašen Svjetskim danom Optimizma, a 2020. godina godinom Optimizma.

– Svjetski dan Optimizma cijeli bi svijet zarazio optimizmom i činjenjem dobrih djela, no ta inicijativa ima i mnogo drugih spremnih akcija poput Intergranog dana optimizma koji bi djeci osvijestio da žive u prekrasnoj domovini. Zbivanje na Križnici ujedno je uvertira da se sljedeće jeseni u ovo doba po 45. zemljopisnoj paraleli kojoj pripada i Hrvatska u svjetskim gradovima održava Svjetski dan Optimizma. On je sa Stupom Optimizma već krenuo s Križnice – svi će moći doći, stisnuti crvenu gljivu koja će upaliti kameru i cijelom će svijetu reći svoju poruku optimizma. Cilj je da Dan Optimizma postane alternativni komunikacijski kanal koji ćemo od pandemije pretvoriti u pandomiju, zarazu svjetskog optimizma. Pandemijom smo došli do dna, optimizam to treba vratiti prema gore – istaknuo je.

Posebno je zanimljivo kako su se ovoj inicijativi već pridružila poneka poznata domaća imena, a Cmrk upozorava da se ne začudimo ako ambasadorom optimizma ubrzo postanu LeBron James, Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo.

– Miro Gavran ambasador je za literaturu, 2cellos za klasičnu, Mia Dimšić za zabavnu, a Neno Belan za dalmatinsku glazbu. Tu su i znanstvenici i sportaši. Cilj je da na svim meridijanima i paralelama svijeta imamo ambasadore – nastavio je Cmrk i istaknuo kako je Radio Drava prvi radio na svijetu koji je ambasador optimizma.

Optimizam se uči, on je stvar odabira i stava. S njim se ne rađamo, već ga trebamo naučiti, dodao je Cmrk.

– Moja sociologijska kovanica jest da je optimizam pokretačka snaga sadržana u svakom pozitivnom ishodu, to je cilj optimizma – jasno je rekao.

Shodno tome, iako današnja udruga nosi naziv Globalni institut optimizma, na samom začetku pokrenuta je kao Slavuj.

– Slavuj je mala neugledna ptičica koja pjeva u šipražju, ali je poanta u tome da se slavuj uči pjevati od djeda i oca. Povijest smo naučili u domu od naših starijih, zato Slavuj i zato Globalni institut optimizma – zaključio je Cmrk.

zatvori