Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: SIMBOLIČNA KESTENIJADA U SREDIŠTU GRADA Korošec: Rak prostate važno je otkriti na vrijeme

Ispred koprivničke gradske tržnice danas je održana tradicionalna kestenijada Kluba Prostata koji djeluje u okviru Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Kako nam je to rekao predsjednik kluba Dragutin Korošec, kestenijada je simbolično godišnje događanje s ciljem podizanja svijesti o raku prostate. Kesten je izabran upravo iz razloga jer je prostata veličine i oblika kestena, dodao je.

– Cilj nam je preventiva, važno je znati da oboljeli u početku nemaju nikakve simptome. Kasnije se pojavljuju nuspojave, a mi potičemo muškarce da prođu kroz stidljivi dio pregleda. Kad se zloćudna bolest zadrži u prostati, terapija je moguća u 90 posto slučajeva. Bolest se tada pretvara u kroničnu, i s njom se živi. Ako se karcinom proširi tijelom, najčešće metastazira u kosti, a preživljavanje je tada znatno manje. Važno je na vrijeme otkriti bolest – istaknuo je Korošec i dodao kako je važno educirati sugrađane i dati im uputstva o pregledima.

Korošec je pritom preporučio da muškarci stariji od 40 godina izvrše jednostavne pretrage koje bi im mogle spasiti život.

– Ako netko u obitelji ima muškog člana koji je bolovao od raka prostate, visoka je vjerojatnost da će i mlađi članovi naslijediti bolest. Njima se posebno preporučuje kontrolni pregled – upozorio je.

Valja spomenuti i kako su liječenje i pregledi u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek donedavno bili otežani, budući da dvije godine nije bilo stalnog urologa, dok trenutno ne postoji niti stalni tim.

– Radikalno liječenje vrši se odstranjivanjem prostate, a s ciljem očuvanja libida i što manjeg oštećenja živaca. Druga metoda je zračenje, kao i kemoterapija – zaključio je Korošec.

zatvori