Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: POTPISANI UGOVORI Obnovom sedam županijskih škola do jednosmjenske nastave

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije danas su potpisani ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sedam osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija.

Riječ je tako o rekonstrukciji Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkoga u Križevcima i Gimnazije Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, kao i Osnovne škole Fran Koncelak u Drnju, dok će se uz rekonstrukciju provesti i energetska obnova Osnovne škole Ferdinandovac, Osnovne škole Andrije Palmovića u Rasinji i Područne škole Podravske Sevete. U Svetom Ivanu Žabnu još će se rekonstruirati školska dvorana i energetski obnoviti Osnovna škola Grigor Vitez. Posebno je zanimljivo kako će se realizacijom ovih investicija omogućiti i jednosmjenska nastava.

Kako je to rekao koprivničko-križevački župan Darko Koren, riječ je o okviru aktivnosti vezanih uz razvoj infrastrukture u sektoru obrazovanja.

– Imamo planove i ambicije da se školska infrastruktura upotpuni sa svim prioritetima koje smo mi kao osnivači detektirali. Činjenica je da se sada pruža mogućnost da kroz ovaj projekt isfinanciramo projektnu dokumentaciju. To smo objeručke prihvatili u suradnji s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije u okviru projekta uz “Uz PORU po potporu” koji se financira iz Europskih fonda za regionalni razvoj. Po obavljenoj javnoj nabavi dobili smo izvođače radova i projektante koji će projekte i projektirati – istaknuo je.

Očekivanja su da posao projektiranja bude obavljen na najbolji mogući način sukladno financijskim sredstvima, nastavio je Koren.

– Posvjedočili smo nekoliko puta da je ova faza izuzetno bitna, ako se neke svari preveniraju, onda se nakon toga sve lakše realizira. Upoznati smo s primjerima gdje to tako nije bilo i željeli bismo ih izbjeći. Nudimo stoga interaktivnu suradnju – poručio je Koren i dodao kako će se spomenutim ulaganjima zaokružiti cjelina kapitalnih ulaganja u obrazovni sustav županije.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić naglasila je kako je današnje potpisivanje rezultat postupka javne nabave koji je proveden tijekom proteklih nekoliko mjeseci, a koji je iziskivao mnogo pripreme i koordinacije.

– Predstoji nam ogroman i zahtjevan posao, a to je projektiranje projektno-tehničke dokumentacije – od idejnog rješenja do građevinske dozvole. Sve s ciljem pripreme navedenih škola za prijavu na otvorene europske natječaje – rekla je.

Posebno je istaknula kako je sve postupke važno provesti upravo sada.

– Jako dobro znamo da je programiranje nove perspektive u tijeku, sada je vrijeme kada se trebaju odrađivati ove aktivnosti. Kad se natječaji objave, tada moram biti spremni za sve ono što namjeravamo kandidirati za povlačenje sredstava – spomenula je i dodala kako se objava europskih natječaja očekuje u proljeće iduće godine.

Spomenimo da je posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gimnazije u Križevcima, kao i rekonstrukciju i energetsku obnovu Osnovne škole u Ferdinandovcu dobila zajednica ponuditelja Building d.o.o i Tesla d.o.o, dok će ostale projekte provoditi Ured ovlaštenog arhitekta Jurice Hajdarovića.

Ispred Zajednice ponuditelja okupljenima se tako obratio Jerko Bošković koji je naglasio kako će dati sve od sebe da se posao obavi uspješno, a projekcija ga veseli.

– Najvrednije su škole i vrtići, u te projekte valja ulaziti optimistično – istaknuo je.

Jurica Hajdarović pak je naglasio kako je ugovor ostvaren transparentno, iako je PORA imala zakonske mogućnosti ići u direktnu pogodbu.

– U projektiranju sudjelujemo kao projektant, ali i kao naručitelj u partnerskom odnosu. Trenutna zakonska regulativa podcjenjuje taj odnos te se veći naglasak stavlja na bespotrebno birokratiziranje čime se proces projektiranja komplicira bez ikakve biti – zaključio je Hajdarović.

zatvori