Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: MEĐUNARODNI DJEČJI TJEDAN Mali vijećnici i predstavnici društava naša djeca na prijamu kod župana

Obilježava se Međunarodni dječji tjedan.

U Županijskoj upravi tim je povodom koprivničko-križevački župan Darko Koren održao prijam za predstavnike dječjih gradskih vijeća Koprivnice i Križevaca, kao i društava naša djeca s područja županije.

Kako je to na početku susreta rekao Koren, dječji tjedan tradicionalno je događanje posvećeno najmlađima, a uloga dječjih gradskih vijeća je simbolična, no može potaknuti nove ideje i razmišljanja.

– Sigurno nije cilj da vi doista budete gradonačelnici i dužnosnici, već da se na trenutak stavite u naše uloge i razumijete sve poteze koje mi stariji činimo, a tiču se svih nas. U vašim godinama ne možete procesuirati sve što se događa u našoj zajednici, ali je sigurno da sve ono što mi činimo, činimo radi vas. Važno je da naučite nešto od nas, a nama je važno da saznamo nešto novo od vas. Dječja promišljanja često puta nama starijima mogu biti orijentir i na tren nas zaustaviti, dati nam povod za razmišljanje, a često puta nam i pomoći u našim odlukama – istaknuo je spomenuvši kroz šalu kako ima tremu jer u prostorijama Županije dugo nije boravio ovako velik broj dužnosnika.

Koren se zatim posebno osvrnuo na projekt “Županija – prijatelj djece” koji je, nastavio je, u finalnoj fazi.

– Među prvima smo se uključili u projekt u želji da se promiče dobrobit djece i mladih. Osnovan je Koordinacijski odbor koji se sastoji od niza stručnjaka iz područja zdravlja, odgoja, obrazovanja i ostalih područja, a ona su obuhvaćena i strategijom Županije “Prijatelj djece za razdoblje od 2020. do 2022. godine”. Nastojimo podići standard kako bi svima bilo ljepše i lakše raditi i živjeti, pružamo podršku i udrugama koje brinu o djeci i mladima, kao i ostalim ustanovama. Nastojimo biti prisutni u svim važnim elementima od kojih se sastoji život u našoj županiji, posebice vas mladih, odnosno malih – objasnio je.

Pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić naglasila je kako će se tijekom tjedna komunicirati s načelnicima županijskih općina, budući da je za provedbu projekta potrebno da više od 50 posto jedinica lokalne samouprave ima status prijatelja djece.

Snimio Tomislav Matijašić.

Gregor Gašparić, peti koprivnički dječji gradonačelnik, zatim je otkrio kako je zadovoljan pozicijom dječjeg gradonačelnika nabrojivši neke projekte u kojima je dječje gradsko vijeće sudjelovalo.

– Jedan smo od rijetkih gradova koji ima budžet. Gradsko vijeće je stoga izdvojilo novac, organizirali smo radionicu na kojoj smo radili uskrsne čestitke i pakete za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje. Većina projekata koje smo imali u planu su zbog pandemije stopirani – spomenuo je Gregor.

Uz to je upitao postoji li mogućnost pokretanja funkcije dječjeg župana, dok je pročelnica Ivančić odgovorila kako je ideja u pripremnoj fazi te kako zahtjeva proceduru. Naime, Županijska skupština mora donijeti odluku o osnivanju Županijskog dječjeg vijeća.

Snimio Tomislav Matijašić.

Zadovoljna pozicijom gradonačelnice je i Iva Novosel, križevačka dječja gradonačelnica.

– Osjećaj je super, mislim da bih trebala što više komunicirati s djecom i saslušati njihova razmišljanja i perspektive o poboljšanju grada i županije te im pomoći – naglasila je Iva i dodala kako su križevački mališani proveli niz projekata, a tek jedan od njih je izrada paketa pomoći djeci pogođenoj potresima.

Jadranka Lakuš, predsjednica Društva Naša djeca Koprivnica, još je kazala kako je za provedbu tjedna pripremljeno mnogo aktivnosti, a kako veliki broj ljudi vlastito vrijeme daruje upravo djeci. Na gradskom trgu sutra je tako trebalo biti organizirano okupljanje velikog broja djece, no zbog vremenskih neprilika ono je odgođeno te će se poruke koje su djeca pripremila snimiti i virtualno prikazati.

Spomenula je i kako podržava provedbu projekta “Županija – prijatelj djece”.

– Djeca su fenomenalna, daju mnogo energije i ideja, guraju nas naprijed. Na sastancima dobijemo puno ideja, sigurno će i Županiji moći poručiti u kojem smjeru stvari da idu. Projekt nije bezveze, da bi se dobio status morate ispunjavati 80 posto kriterija, od obrazovanja, prehrane do zdravstva. Nadam se da ćemo sljedeći tjedan dočekati da nam na ulasku u Županiju stoje table – zaključila je Lakuš.

Dodajmo da se okupljenima obratila i Danijela Večenaj, predsjednica Društva Naša djeca Virje, dok su mladi predstavnici županijskom vodstvu ukazali na probleme i potencijalna poboljšanja života djece u našoj županiji poput adekvatnog prostora za dječja okupljanja, kao i provođenja terenskih aktivnosti.

zatvori