Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Javnom akcijom Udruge ‘Dignitate’ obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježen je jučerašnjom javnom akcijom Udruge volontera hospicijske i palijativne skrbi “Dignitate” na koprivničkom trgu i to pod sloganom “Ne ostavljajte nikoga iza sebe – jednakost u pristupu palijativnoj skrbi”.

Tom prilikom članice udruge Marija Križić i Ivana Golec, uz podršku učenika petog razreda koprivničke Srednje škole usmjerenja medicinska sestra/tehničar opće njege, upoznali su prisutne s radom udruge i planiranim aktivnostima te naglasile važnost palijativne, odnosno hospicijske skrbi kako bi se teško i neizlječivo bolesnim osobama osigurali dostojanstveni uvjeti do kraja života.

– Civilizacijski napredak i dostojanstvo društva može se mjeriti upravo njegovim odnosom prema najranjivijim skupinama te bi zadatak svih država i vlada trebao biti osigurati razvoj i jednakost u pristupu palijativnoj skrbi. Osobe koje se bore s uznapredovalim, neizlječivim bolestima imaju pravo na skrb prilagođenu njihovim potrebama ,dostojanstvo i kvalitetu života do samoga kraja – poručili su iz udruge.

Spomenimo da su javnu akciju podržali koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije Maja Blažek.

Dodajmo da je Blažek iskoristila priliku kako bi informirala članove udruge da je u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija, jedan od najznačajnijih projekata regionalni Centar za palijativnu skrb koji se planira izgraditi u sklopu Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

zatvori