Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: AKCIJA ŽUPANIJSKOG STOŽERA Na Dravi održana vježba potrage za nestalom osobom

Na rijeci Dravi i jezeru Ješkovo u Goli jučer se tragalo za nestalom osobom.

Na sreću, riječ je bilo samo o vježbi u organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije naziva “Potraga za nestalom osobom na rijeci Dravi 2021.”.

– Vježba je održana povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada, a glavni cilj je bio uvježbavanje operativnih snaga županijskog sustava civilne zaštite u slučaju traganja i spašavanja na kopnu i vodenim površinama – poručili su iz Službe ureda župana.

Dejan Bojovski, pročelnik HGSS Stanice Koprivnica i koordinator akcije, objasnio je kako je prema scenariju Županijski Centar 112 Koprivnica primio dojavu osobe koja je primijetila prevrtanje kanua.

– Osoba koja se vozila kanuom naletjela je na panj u vodi i došlo je do prevrtanja te je isplivala na sprud rijeke, u stanju šoka i s ozljedom noge. Ozlijeđenoj osobi pružen je potreban transport do vozila hitne pomoći i dalje prema bolnici – kazao je.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić pak je naglasio kako je vježba povezana s već provedenim akcijama spašavanja na području Drave.

– Cilj našeg djelovanja bila je pravovremena, brza i učinkovita komunikacija te zatim koordinirana akcija svih sudionika vježbe. Osim članova županijskog stožera, sudjelovali su Županijski centar 112 Koprivnica, Policijska uprava koprivničko-križevačka, HGSS – Stanica Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije i Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, kao i Vatrogasna zajednica Općine Gola. Svima im zahvaljujem na odličnoj spremnosti koju su pokazali i koja je od presudne važnosti u spašavanju ljudskih života – istaknuo je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zahvalio je svima uključenima u vježbu.

– Sve što smo vidjeli ukazuje nam na spremnost koju naš sustav civilne zaštite ima i koju dugujemo njegovim sastavnicama – žurnim službama. Zahvaljujem vam na uspješnoj vježbi, ali i na svemu onome što činite za nas u kriznim situacijama, koje su obilježile proteklo razdoblje. Lako je intervenirati u situacijama koje su planirane, no jedini način da se učinkovito djeluje u iznenadnim situacijama je adekvatna spremnost, što se postiže ovakvim vježbama, i opremljenost. Uz spremnost, pokazali smo i organiziranost i koordinaciju – poručio je župan.

Dodajmo da su se okupljenima obratili i Ivica Matošić, Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, i Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola. Vježbi su prisustvovali i ravnatelji te predstavnici zdravstvenih i drugih institucija, kao i članovi stožera civilne zaštite.

Spomenimo i kako je po završetku vježbe napravljena analiza vođena kriterijem uvježbanosti sudionika, tehničkoj pripremljenosti, međusobnoj koordinaciji i komunikaciji snaga zaštite i spašavanja.

zatvori