Četvrtak, 25. travnja 2024.

VIŠE LIJEČNIKA, MANJE POSLA Dr. Devčić: Imamo i više nego dobar tim za bolnicu našeg opsega

U proteklih pet godina u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek bilježi se porast broja liječnika, no bilo je manje učinjenog posla.

Zaključak je to rasprave o izvješću o radu bolnice koje se u ponedjeljak našlo pred članicama i članovima Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Prema podacima objavljenim u izvješću, na kraju 2020. godine koprivnička bolnica imala je 845 zaposlenika, od toga 649 zdravstvenih i 196 administrativno-tehničkih i pomoćnih radnika. Pogledamo li podatke od 2019. godine, to je 20 ljudi manje nego godinu ranije. Tako je u 2019. godini zabilježeno 865 zaposlenih od čega 658 zdravstvenih djelatnika. Tijekom 2018. godine bilježi se 861 zaposlen pri čemu je zdravstvenih djelatnika 658. Godinu ranije, dakle 2017., bilo je 863 ukupno zaposlenih od čega 626 zdravstvenih djelatnika. Godine 2016. ukupan broj djelatnika iznosio je 815, a zdravstvenog je osoblja bilo 620.

Da je riječ o povećanju zaposlenih, a manjoj učinkovitosti primijetio je SDP-ov Mladen Kešer.

– Postoji problem u zdravstvenom sustavu i u bolnici. Smatram da nam je potrebna tematska sjednica o temi sanacije dugova bolnice. U posljednje tri godine povećali ste broj djelatnika za 50, a napravljeno je manje usluga. Imamo problem s djelatnicima, s ljudima koji su specijalisti, otišli su, i što je problematično ne u Irsku ili Njemačku već u Varaždin ili Čakovec. Tu se moramo zapitati, jer čini se da će vrlo brzo naša bolnica postati nebitna – rekao je Kešer.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Mato Devčić kazao je da razlog većeg broja liječnika, a manje učinkovitosti leži u sveopćoj situaciji s koronavirusom, jer je i na području cijele Hrvatske bilo manje pacijenata i manje učinjenog posla.

– Kad sam došao na mjesto ravnatelja bolnica je imala 90 specijalista, od toga 33 subspecijalista i 42 specijalizanta i to je bio sastav liječničke strukture u bolnici. Danas je situacija nešto bolja, imamo 163 liječnika, od toga 100 specijalista, od njih je 60 subspecijalista te imamo 61 specijalizanta. Imamo puno jači zdravstveni tim i to za bolnicu našeg kapaciteta od 245 stacionarnih postelja. Kroz pet godina je više zaposlenika, odnosno medicinskog osoblja. Stalna je fama oko administracije, a nemedicinsko osoblje u bruto masi plaća svih bolničkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj čini do 12 posto troška. Povećanje nemedicinskog osoblja gotovo i nema utjecaja na povećanje rashoda – objasnio je ravnatelj.

Dodao je da je s obzirom na sve okolnosti koje su se događale u 2020. godini bolnica ostvarila zadovoljavajuće rezultate.

– To nije moje osobno mišljenje već je ono temeljeno na izračunima viših struktura zdravstvene administracije. Prošlu godinu obilježila je epidemija koronavirusa, a ti faktori koji su utjecali na financijski rezultat utjecali su i na stanovništvo i na zaposlenike te na rezultat poslovanja bolnice kako u financijskom tako i u naturalnom smislu. Tu su i okolnosti na koje ni jedna uprava pa tako ni ona naše bolnice ne može utjecati, a tiču se povećanja opsega financijskih i materijalnih prava zaposlenika – zaključio je ravnatelj.

>> Bolničke financije u godini korone: Minus od 91 milijun kuna, rast plaća, pokrivanje dugova za lijekove…

Podsjetimo, bolničke financije u godini korone obilježili su rast plaća, minus od 91 milijun kuna te pokrivanje dugova za lijekove.

zatvori