Petak, 19. travnja 2024.

U koprivničkoj bolnici 19 pacijenata zaraženih koronavirusom, četvero na respiratoru

U koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek hospitalizirano je 19 pacijenata s koronavirusom, četvero ih je na respiratoru, procijepljenost djelatnika je na 70 posto, općenito bolnički sustav funkcionira.

Rekao je to ravnatelj dr. Mato Devčić na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

– U ovom času uz taj broj hospitaliziranih COVID-19 pozitivnih pacijenata u potpunosti funkcioniramo kao sustav u smislu pružanja naše osnovne zadaće, a to je pružanje zdravstvene djelatnosti u punom opsegu. Dakle, sve zdravstvene djelatnosti u bolnici rade u punom opsegu, uključujući i stacionarni dio, akutne bolničke krevete, polikliniku i dnevne bolnice sukladno narudžbama pacijenata i listama čekanja. Sva dijagnostika je u potpunosti aktivna, radi i zaprima pacijente – dodao je ravnatelj.

No, hoće li tako i ostati, teško je procijeniti, kaže dr. Devčić.

Snimio Valentino Štefanek.

– Slušajući vijesti s nacionalne razine i promatrajući trend kretanja, odnosno usporavanje trenda porasta broja novooboljelih COVID-19 pacijenata, za očekivati je u narednim tjednima da će situacija ići u boljem smjeru. Pomno ćemo pratiti situaciju, a nama je glavni indikator broj hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom te broj pacijenata koji opterećuje intenzivni dio liječenja i korištenje respiratora. Ne očekujem značajnu eskalaciju, odnosno ono što se dogodilo prošle godine u drugom valu epidemije na globalnoj razini, ali i u Hrvatskoj, a riječ je o enormnom broju pacijenata vezanih uz respiratore. Tako najvjerojatnije neće biti, ali mi smo kao sustav spremni – objasnio je ravnatelj.

>> VIDEO Dr. Devčić: Posjete i pratnja na porodu od danas samo uz COVID potvrdu ili negativan PCR test

Istaknuo je da je zasad situacija pod kontrolom, a ako će biti potrebno proširenje kapaciteta, za očekivati je da će se kao i prošla tri epidemijska vala paviljon dnevnih bolnica u kojem je trenutno najaktivniji segment fizikalne terapije, vrlo vjerojatno izmjestiti i taj prostor omogućiti za boravak COVID-19 pozitivnih pacijenata.

Dr. Devčić se osvrnuo i na procijepljenost zdravstvenih djelatnika te naglasio da je protiv koronavirusa cijepljeno više od 90 posto liječnika te nešto više od 70 posto medicinskih sestara.

zatvori