Četvrtak, 25. travnja 2024.

U kolovozu na birou gotovo 2.000 osoba, najviše mladih od 20 do 29 godina

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci krajem kolovoza na području Koprivničko-križevačke županije evidentirana je 1.981 nezaposlena osoba.

U odnosu na srpanj to je 10 nezaposlenih osoba ili 0,5 posto više, dok je u odnosu na kolovoz prethodne godine evidentirano 347 osoba ili 14,9 posto manje.

Podaci pokazuju da je u odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama zabilježen rast broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 0,5 posto, u Koprivnici za 0,2 posto i u Križevcima za 2,8 posto.

Vidljivo je da je u ukupnom broju nezaposlenih 56,5 posto žena i 43,5 posto muškaraca. U obrazovnoj strukturi nezaposlenih najbrojnije su osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, zatim slijede osobe sa završenom osnovnom školom te osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina. Promatramo li udio u nezaposlenosti prema dobnim skupinama, krajem kolovoza najveći udio u evidenciji bilježe osobe dobne skupine od 20 do 29 godina, zatim od 50 do 59 te od 30 do 39 godina.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, tijekom kolovoza izašle su 232 osobe što je za 32 posto manje nego u srpnju te za 1,8 posto više nego u kolovozu prethodne godine.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom kolovoza bilo 242, što je za 40,4 posto manje nego u srpnju te za 16,6 posto manje nego u kolovozu prethodne godine.

Isto tako, evidentirano je 476 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 14,1 posto više nego u srpnju te za 73,1 posto više nego u kolovozu prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji i obrazovanju, a najtraženija zanimanja su suradnik, odnosno suradnica u praktičnoj nastavi, radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji te konobar, odnosno konobarica.

zatvori