Utorak, 26. ožujka 2024.

Koren: U Razvojni sporazum ušla je brza cesta do Mađarske, nova srednja škola, termalne toplice, obnova dvorca Inkey…

Razvojni sporazum sjevernih županija, ITU mehanizam i nabava projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju škola na području županije bili su tema jučerašnje konferencije za medije koja se održala u Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije PORA.

Kako je rekla ravnateljica PORA-e Melita Birčić, što se tiče Razvojnog sporazuma, PORA je od samog početka bila aktivno uključena u proces i odradila je potrebne pripremne aktivnosti, s time da je prvo prikupljena baza projekata koja je uključivala njih više od 200 vrijednosti šest milijardi kuna. Korisnici Sporazuma bit će, uz Koprivničko-križevačku, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Bjelovarsko-bilogorska županija, a potpisat će ga s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i drugim tijelima državne uprave i javnopravnim tijelima koja su uključena u provedbu.

– Sporazumom se usuglašavaju prioriteti razvoja, utvrđuju strateški projekti te se planiraju sredstva za njihovu provedbu. Važan je jer osigurava provedbu strateških dokumenata koje je svaka županija definirala, a potpisnici se obvezuju da će pronaći načine financiranja projekata što daje dodatnu sigurnost da će biti realizirani. Prioritet za našu županiju odnosi se na razvoj prometne infrastrukture, i tu je najvažniji projekt nastavka izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do granice s Republikom Mađarskom, a značajni su i projekti u području zdravstva, školstva i gospodarstva, odnosno turizma – dodala je Birčić.

Izvor: kckzz.hr

Što se tiče ITU mehanizam, što je skraćenica za integrirana teritorijalna ulaganja, Birčič je kazala da on omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Dodala je da je Koprivničko-križevačka županija od početka podupirala inicijativu da sve jedinice lokalne samouprave koje nemaju status potpomognutih područja, a to su gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac te općina Kalinovac, dobiju mogućnost da uđu u ITU područje.

– Uz angažman Županije i PORA-e održan je niz sastanaka kako bi taj mehanizam dao priliku našim jedinicama lokalne samouprave da budu uključene u dodatni izvor financiranja za svoje projekte. Iznimno smo zadovoljni što je Koprivnica uspjela biti uključena u ITU mehanizam, koji po prvi put obuhvaća i gradove sjedišta županija, a u obuhvat urbanog područja Koprivnica ušle su i okolne općine. Na raspolaganju je ukupno 20 milijuna eura, od čega 70 posto opada na Koprivnicu, a 30 na općine, što su značajna sredstva za razvoj tih područja – istaknula je Birčić i napomenula kako će PORA u provedbi ITU mehanizma za urbano područje Koprivnice imati ulogu produžene ruke Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, odnosno sudjelovat će u raspisivanju natječaja te kontroli projekata.

Podsjetila je da se projektom “UZ PORU PO POTPORU” pruža stručna i tehnička pomoć jedinicama lokalne samouprave u pripremi i kandidiranju razvojnih projekata na EU fondove, a od 2019. do danas pripremljena su 102 projekta vrijedna više od 303 milijuna kuna, s time da je rad PORA-e sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja. Birčić je kazala da projekt pruža i brojne druge mogućnosti, a u sklopu njega se radi novi Plan razvoja Županije, za perspektivu 2021. – 2027. godine koji je osnova za sve buduće EU projekte, obzirom da svaki mora imati podlogu u strateškom razvojnom dokumentu. Uz to, projekt nudi i mogućnost pripreme projektno-tehničke dokumentacije za razvojne projekt koji su od županijskog značaja, a ovih je dana završila nabava za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju, a kod nekih i energetsku obnovu, sedam škola na području županije.

– Riječ je o rekonstrukciji Gimnazije I. Z. Dijankovečkog Križevci, Gimnazije I. Kranjčeva Đurđevac i OŠ F. Koncelaka Drnje te rekonstrukciji i energetskoj obnovi OŠ Ferdinadovac, OŠ A. Palmovića Rasinja i PŠ Podravske Sesvete, kao i rekonstrukciji školske dvorane i energetskoj obnovi OŠ G. Vitez Sveti Ivan Žabno. Ukupna vrijednost nabave je nešto više od 700 tisuća kuna, što su značajna sredstva za pripremu tih projekata, a očekuje se da će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost početkom iduće godine otvoriti upravo natječaji za te projekte – objasnila je ravnateljica te dodala kako će se ovim investicijama omogućiti jednosmjenska nastava u školama te će se povećati energetska učinkovitost.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren tom je prilikom predstavio projekte u sklopu Razvojnog sporazuma, napomenuvši kako se u pripremu projekata krenulo opširno, da bi se u suglasju s Ministarstvom regionalnog razvoja sužavao broj programa i njihov sadržaj, ovisno o zadanim kriterijima. U završnoj fazi u svim je uključenim županijama definirano šest projekata, pet lokalnih i jedan od nacionalne važnosti.

– Prvi, a ujedno i nacionalni projekt je nastavak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do državne granice s Mađarskom, a drugi se odnosi na revitalizaciju kulturno-povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji. Taj je projekt u visokoj fazi pripreme, od Ministarstva kulture dobili smo 800.000 kuna za dokumentaciju, dodat ćemo i naša sredstva te slijedi ishođenje dozvole za početak radova i čekanje da se otvori određena mogućnost financiranja u slijedećem financijskom razdoblju – naglasio je župan.

Izvor: kckzz.hr

Napomenuo je da je treći projekt zgrada nove srednje škole u Koprivnici i kazao kako se izgradnjom i opremanjem Centra kompetentnosti stvaraju uvjeti za rješavanje problema obrtničkih programa u dugoročnom razdoblju pa je novi cilj iseliti Srednju školu Koprivnica iz postojećeg objekta, jer dvije škole u istom prostoru i broj učenika koji ih polaze više ne odgovaraju standardima.

Sljedeći projekt koji je uključen u Sporazum je izgradnja regionalnog Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli.

– U sklopu koprivničke opće bolnice napravit ćemo regionalni Centar za palijativnu medicinu, obzirom na to da su takvi kapaciteti izuzetno deficitarni u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Na ovom prostoru ima ih samo u Novom Marofu, a potrebe su mnogo veće. Imamo ambicije, adekvatno znanje i ljudske kapacitete da se napravi Centar s 50 ležajeva koji bi pokrivao prostor središnje Hrvatske. Projektanti su napravili analizu postojećeg stanja cijelog kompleksa bolnice, utvrđujemo elemente koji su važni da bi se projekt započeo te zatim slijedi projektiranje i gradnja – dodao je župan.

Kada je riječ o petom projektu – izgradnji terminala kombiniranog, odnosno intermodalnog transporta u Križevcima, župan je pojasnio kako se radi o konceptu koji je novina u tom području.

– Prema mišljenju struke to je budućnost transporta, a riječ je o prijevozu tereta vlakom kroz jedan centar gdje bi se vršili utovari kamionskog prijevoza na željeznički prijevoz. Grad Križevci već je odredio lokaciju u poduzetničkoj zoni Gornji Čret, no predstoji mnogo posla i predradnji. Ovo je izuzetno zanimljiv projekt, a prema sadašnjim predviđanjima vrijedan je 350 milijuna kuna, možda i više – smatra Koren.

Posljednji projekt je izgradnja termalnih toplica u Općini Kloštar Podravski koji je u primarnoj fazi, no s obzirom na to da postoje izvori tople vode koji su preduvjet za sve aktivnosti, to može biti prostor koji će služiti za korištenje električne energije ili lječilište. Župan je napomenuo kako je Općini dana podrška za ovaj projekt te se krenulo u pripremne radnje.

Spomenimo da će potpisom Razvojnog sporazuma započeti novi investicijski ciklus na području županije, koji će donijeti brojne koristi za građane, a spomenuti su projekti predstavljeni i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrima, koji su prošlog tjedna boravili u posjetu Županiji, te su iskazali punu potporu njihovoj realizaciji.

– Moramo podsjetiti kako se na prostoru županije odvijaju se i velike infrastrukturne investicije, gradi se željeznička pruga vrijedna 3,2 milijardi kuna, aglomeracije tri grada koje vrijede milijardu i sto milijuna kuna, budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica vrijedan oko 450 milijuna kuna, a uskoro se počinje graditi i brza cesta do Kloštra Vojakovačkog vrijedna 280 milijuna kuna. Tu treba ubrojiti i županijski Centar kompetentnosti, dvorane u pet općina te ostale investicije u školstvu ukupno vrijedne 160 milijuna kuna. Možemo reći kako živimo na prostoru velikih investicija, nikad se u tako kratkom vremenskom intervalu nije toliko radilo i gradilo u Koprivničko-križevačkoj županiji, što me iznimno veseli – zaključio je Koren.

Dodajmo da su konferenciji za medije uz župana i ravnateljicu Birčić sudjelovali i predsjednik Upravnog vijeća PORA-e Darko Masnec te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

zatvori