Subota, 20. travnja 2024.

Gradski je proračun u plusu od devet milijuna kuna, Jakšić: Na nikad smo nižem stupnju zaduženosti

Gradski su vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća većinom glasova prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Koprivnice za prvu polovicu 2021. godine.

Ukupno realizirani konsolidirani prihodi i primici Grada Koprivnice i 11 proračunskih korisnika u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su otprilike 106,3 milijuna kuna, dok su s druge strane ukupni konsolidirani rashodi i izdaci iznosili gotovo 100 milijuna kuna što je generiralo višak od 6,3 milijuna kuna. Zajedno s prenesenim konsolidiranim rezultatom od prošle godine, gradski je proračun na polovici ove godine u plusu od devet milijuna kuna, čime je vrlo zadovoljan gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Ono čime se ponosim je što smo od samog početka građanima i javnosti prezentirali sve one nepopularne poteze koje smo morali povući da bi normalno funkcionirali. Grad Koprivnica nakon 12 godina nema deficit u svom tekućem poslovanju te je na nikad nižim stupnjevima zaduženosti – rekao je Jakšić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća i dodao da Gradska uprava trenutno ima podignut samo jedan kredit i to onaj koji se tiče osnovne škole na Podolicama.

>> Grad Koprivnica zadužuje se za 62 milijuna kuna, a kredit će otplaćivati 15 godina

Kako stoji u izvještaju o izvršenju proračuna, ovako veliki plus je, između ostaloga, rezultat rasta prihoda od poreza što je pak posljednica izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Njime se, naime, prihod od poreza na dohodak raspoređuje na način da Grad kao jedinica umjesto dosadašnjih 60 posto dobiva ukupno 74 posto naplaćenog prihoda od poreza na dohodak. Navedeno je direktno uzrokovalo porast prihoda te vrste od čak 36 posto više u odnosu na isto polugodište 2020. godine.

– Ono što vidimo iz rezultata koji se tiču prihoda od poreza na dohodak jest da imamo porast od 8,2 milijuna kuna. To je nešto što je jako važno i što jako veseli jer govori da imamo porast novootvorenih radnih mjesta i da nemamo problema s tekućom likvidnošću. Porasli su prihodi vezani uz decentralizirane funkcije jer je došlo porasta plaća naših nastavnica i nastavnika, došlo je do porasta komunalnih doprinosa i naknada u odnosu na 2020. godinu i to je nešto što nam je otvorilo prostor da imamo ovakav polugodišnji rezultat – kazao je Jakšić.

Kad pričamo o gradskim izdacima, također je došlo do blagog porasta. Tako primjerice rashodi za zaposlene bilježe rast od 10,1 posto u odnosu na prethodnu godinu i realizaciju od šest milijuna kuna. Kako stoji u izvještaju, plaće za redovan rad rasle su 9,5 posto kao posljedica ukidanja odluke o smanjenju osnovice plaće službenicima i namještenicima u iznosu od 10 posto kao posljedice koronakrize.

– Sve to o čemu danas razgovaramo nije razlog za ludi optimiram jer smo i dalje u vremenu gdje ne znamo do kada će epidemija trajati, ne znamo što nam nosi inflacija i ne znamo puno drugih parametara koji se događaju u našem okruženju i koji mogu utjecati na proračun Grada Koprivnice. No, sve ovo može biti jedan dobar temelj da nastavimo na ovaj način upravljati gradskim financijama, ali i temelj da ipak s malo manje brige možemo razmišljati o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i o otvaranju novog europskog proračunskog razdoblja – zaključio je Jakšić.

Polugodišnji izvještaj je na kraju prihvaćen s 15 glasova za i tri suzdržana.

zatvori