Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: PREDSTAVLJEN EUROPE DIRECT CENTAR Birčić: Javnost će biti informirana o svemu što je aktualno u Europskoj uniji

Europe Direct centar, ured za informiranje građana o aktivnostima Europske unije, danas je službeno predstavljen u PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije.

Kako je to rekla ravnateljica agencije Melita Birčić, centar je rezultat PORA-inog dugogodišnjeg rada i iskustva u poslovima koji se odnose na europske projekte.

– Sami smo kroz rad i suradnju s partnerima iz država u susjedstvu nastojali stjecati nova znanja i iskustva, a njih smo zatim putem edukacija prenosili na društvo. Sve ovo bit će zadaće Europe Direct centra, to je logičan slijed i zaokruženje svega što radimo. Ponosni smo što je s našom prijavom za ovu info točku to prepoznato – kazala je i dodala kako je vrijednost projekta nešto viša od 145.000 eura, a kako će centar na području županije biti aktivan idućih 56 mjeseci.

Informiranje se stoga nastavlja i bit će intenzivnije, a u njega će biti uključeni svi građani.

– Kroz lokalne medije ćemo nastojati širiti informacije na kvalitetan i pravodoban način razumljiv svima. Organizirat ćemo niz okruglih stolova, panela i slično baveći se temama Europske unije, a koje su aktualne i na našoj lokalnoj razini – dodala je. Na središnjem gradskom trgu danas je tako već organiziran info pult kojim su se učenicima koprivničkih srednjih škola pružile informacije o Europi. Važno je prepoznati školstvo, spomenula je Birčić.

U konačnici, kroz projekt šira će javnost biti informirana o svemu što je aktualno, to je zadaća i uloga centra, naglasila je Birčić.

– PORA je kao i uvijek otvorena za sve upite. To se neće mijenjati, prisutni smo na društvenim mrežama i internetskoj stranici, ali i telefonski u radno vrijeme agencije. Svi mogu dobiti informacije, bilo kao PORA, bilo kao Europe Direct centar – objasnila je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren kazao je kako su s aspekta Koprivničko-križevačke županije iskorištene sve aktivnosti i proveden angažman na najbolji mogući način.

– Doživljavamo našu ulogu kao jedan segment i komad mozaika u kojemu promatramo cijelu zemlju – istaknuo je.

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji opravdalo je tako sve ciljeve zacrtane prije 2013. godine, nastavio je Koren.

– Mislim da današnji događaj i prezentacija programa, kao i osiguranog proračuna, isto tako to potvrđuju. PORA će sigurno opravdati dato povjerenje i uložena sredstva, a mi ćemo u tome biti podrška – jasan je bio Koren.

Sličnog stava bio je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je naglasak stavio na važnost projekata ovakvog tipa za budućnost Hrvatske, ali i Europe.

– Puno je lakše biti skeptik i dobiti prostor za lažne i neutemeljene stavove, nego s jasnim brojkama i analizama. Danas gledamo poraz skepticizma. Ovakvi projekti i novo proračunsko razdoblje Europske unije pokazuju da su Europska unija i Europska komisija spremne mijenjati ono što nije dobro, ali i da je Europska unija i dalje društvena zajednica u kojoj je moguće živjeti najljepše i najugodnije, ali i najotvorenije i najtransparentnije. Ovakvi su projekti doprinos tome da dobijemo sliku koje su mogućnosti koje Europska unija otvara, koliko nam je ona važna i koliko može sudjelovati u budućim promjenama i razvoju na bolje – rekao je.

Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a kojemu je današnji posjet Koprivnici bio ujedno i prvi, spomenuo je kako je koprivnički centar jedan od 10 aktivnih u Hrvatskoj te je dio mreže od 420 europskih centara.

– Mreža centara je važna kako bi građani Europske unije Uniju doživjeli u svojem gradu i županiji. Komisiji je važno djelovanje na lokalnim razinama, želimo čuti kako građani razmišljaju i vide njenu budućnost – poručio je.

Još je naglasio kako smo svi jednakopravni stanovnici Europske unije, iako smo fizički udaljeni od izvorišta europskih odluka.

– Vaša je županija pokazala kako uspješno pratiti europske trendove i koristiti fondove. Cilj nam je zajednički – čišće i ljepše Hrvatska i Europa za buduće naraštaje – zaključio je.

zatvori