Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Održana likovna kolonija KUD-a Podravka, poznati hrvatski akademski slikar održao radionicu

U organizaciji KUD-a Podravka i prijateljskog KUD-a Ivan vitez Trnski u lovačkom domu u Novigradu Podravskom u subotu je održana likovna kolonija.

Kako poručuju iz KUD-a Podravka, na susretu se okupilo 40-ak ljubitelja umjetnosti, prvenstveno članova Likovne sekcije “Podravka 72” koprivničkog KUD-a i Likovne sekcije “Likresa” KUD-a iz Novigrada Podravskog, no bilo je i gostiju iz cijele sjeverne Hrvatske.

– U Podravini smo naučili slikati kontroliranim potezima, a u uvjetima pandemije svima nam je potrebno više slobode – i u životu, i u umjetnosti. To smo željeli ispraviti. Umjetnost svakako može napredovati, a mi umjetnici na to moramo utjecati – rekla je Vesna Martinjak, predsjednica KUD-a Podravka.

Sličnog stava bila je i Vesna Križić, predsjednica Likovne sekcije “Likresa”, koja je naglasila kako je suradnja između ovih dviju udruga vrlo brzo kliknula.

– Puno nam znači napraviti likovnu koloniju zbog druženja, ljudi su inače i psihički i fizički odvojeni, a na koloniji su bili zajedno. Dijelili smo iskustva, razgovarali, to svima jako puno znači. Svi bi se trebali družiti i biti sretni. Kad smo se probudili, znali smo da ćemo sreću prenijeti na platno – naglasila je Križić.

O sreći na platnu, ali i slobodi izražavanja, govorio je poznati hrvatski akademski slikar Vladimir Vrljić Ankin koji je tijekom trajanja kolonije održao malu školu slikanja.

– Želio sam da polaznici vide nešto drugačije, odnosno djelo jednog gestikularnog ekspresivnog slikara. Stavio sam naglasak na miješanje boja, no naravno, bilo je važno i druženje, reakcije su zato bile super. Da bi slika bila uspješna, potrebna je dobra raspoloženost, želja, volja i poticaj – sve ono što smo na koloniji imali – objasnio je.

Posebno je zanimljivo kako se Vrljić Ankin do sada nije susreo s Podravinom.

– Nisam se nikada susreo s podravskim motivima, ne radim ih, nisam niti bio u Podravini. No, snašli smo se, polaznici su mi odmah šapnuli ideje za rad – zaključio je Vrljić Ankin.

Spomenimo da su likovne teme susreta bile pejzaži i mrtva priroda Podravine slikane tehnikama akrila, ulja na platnu ili akvarela.

Dodajmo da su otvorenju kolonije prisustvovali načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek i Miro Kovač, zamjenik predsjednice KUD-a Ivan vitez Trnski.

zatvori