Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: OBILAZAK RADOVA Koren: Stvaraju se uvjeti za kvalitetno strukovno obrazovanje, razmišljanja usmjeravamo u novu srednju školu

Rekonstrukcija i dogradnja Obrtničke škole Koprivnica napreduju svojim tijekom.

Rekao je to nakon današnjeg obilaska radova koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasivši da je, budući da gradilište nije posjetio od početka radova, ugodno iznenađen napretkom.

– Saznali smo da je u financijskom smislu izvedeno oko 25 posto radova, a u fizičkom je to puno više. Preostalih 75 posto odnosi se na opremu koja je skuplja, a koja će financijski podići postotak – naglasio je.

>> FOTO Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju i dogradnju Obrtničke škole Koprivnica

Na novinarsko pitanje o statusu planova vezanih uz izgradnju potpuno nove i odvojene obrtničke škole, Koren je kazao kako će trenutna ulaganja u obrazovanje rezultirati ispunjenjem svih uvjeta za napredno obrtničko školovanje.

– Naš je stav da sljedećih 20 godina pitanja Obrtničke škole i strukovnog obrazovanja ne trebamo potezati i da smo ispunili sve uvjete po pitanju strukovnog obrazovanja. No, naša smo razmišljanja usmjerili u pravcu eventualne izgradnje jedne nove srednje škole kako bismo odvojili postojeće dvije, sadašnju obrtničku i strukovnu. To su naša strateška razmišljanja koja smo uskladili i s Gradskom upravom. Smatramo da se upravo sada stvaraju svi potrebni uvjeti za izuzetno kvalitetno srednjoškolsko strukovno obrazovanje u našoj županiji – jasan je bio Koren.

Zadovoljan je po obilasku bio i voditelj projekta Domagoj Masnec koji je kazao kako se radovi odvijaju prema planu.

– Cilj je završiti konstrukciju tijekom rujna, to ćemo i uspjeti. Ovog mjeseca će završiti i svi radovi po pitanju armiranja, betonskih radova i radova s oplatom. U početku smo imali dosta posla sa spajanjem kanalizacije na staru školu, to je uspješno odrađeno prije početka školske godine pa nije bilo problema za učenike – spomenuo je Masnec.

>> FOTO: POTPISAN UGOVOR O GRADNJI Obrtnička škola Koprivnica novo bi ruho trebala dobiti na proljeće

Po pitanju ostalih radova, gradi se prvi dio krovišta koji će biti pokriven zelenim krovom, a na rasporedu je i žbukanje, kao i instalaterski radovi.

– U velikom dijelu prizemlja je izvedena ventilacija i instalacije grijanja i hlađenja. Izvodi se i struja, a krećemo s postavom nosača za lampe – dodao je Masnec i spomenuo kako veliki dio financija odlazi na strojarsku opremu i, primjerice, fotonaponske ćelije koje će oduzeti dio budžeta.

Saša Seretin ispred Obrtničke škole Koprivnica, a ujedno i administrator i član projektnog tima CEKOM-a, nastavio je kako je značaj izgradnje velik.

– Dosta nas zna u kakvim su uvjetima trenutno učenici zbog nedostatka opreme i prostora, a s novih 1.800 kvadratnih metara ćemo dobiti sedam učionica, četiri kabineta i laboratorija te najnoviju opremu na tržištu. Samim time smo napravili veliki iskorak u radu s učenicima – zaključio je.

zatvori