Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Listopadno izdanje Podravskih motiva donosi bogatstvo naive, folklora i ukusnih jesenskih plodova

Drugo ovogodišnje izdanje manifestacije Podravski motivi, s jesenskom tematikom, održat će se ove subote i nedjelje na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom tako će zauzeti središnju poziciju na glavnom gradskom trgu, dok će se ostatak programa i sadržaja odvijati uz pročelje parka. Službeno otvorenje 28. Podravskih motiva će biti u subotu 10:30 na Zrinskom trgu.

Bogati program jesenskog izdanja manifestacije danas je službeno predstavljen na paviljonu u središnjem gradskom parku.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, zahvalio je svima uključenima u ovu manifestaciju.

– Onaj prvi dio s naivnom umjetnošću pokazao je da je naša tradicija nešto što ljudi prihvaćaju i što očekuju u našoj Koprivnici. Drugi dio je pak nešto što nas dodatno veseli. Mošt i kesteni, eno i gastro ponuda naše Podravne je nešto što nismo dovoljno promovirali, a upravo je po tome Podravina, uz naivnu umjetnost, prepoznatljiva. Našu eno i gastro ponudu možemo ponuditi ne samo Hrvatskoj već puno šire. Upravo na poljoprivrednoj proizvodnji koja stvara eno i gastro ponudu, nastala je i naša Podravka kao najveća i najjača hrvatska prehrambena industrija – naglasio je Jakšić.

Gradonačelnik je podsjetio da je prošle godine bila jedna mala pauza, no ona je dala prostora da manifestacija dobije jedan novi duh.

– Upravo zahvaljujući novoj energiji krenuli smo u rebrendiranje Podravskih motiva. Sve ono što je napravljeno do sada pokazuje da je to bio jedan dobar put i da to može donijeti jako puno dobroga – kazao je gradonačelnik.

Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice, naglasio je da će se po prvi puta u povijesti Podravski motivi, koji iza sebe imaju bogatu tradiciju, održati u dva izdanja.

– Već smo u zimi znali da nećemo moći organizirati Renesansni festival u pandemijskim uvjetima. Odlučili smo ovo vrijeme iskoristiti za druge aktivnosti, među kojima su i Podravski motivi koji nemaju taj kompleks organizacije kao Renesansni festival. Motivi su puno lepršaviji, nešto što se može u ovakvim uvjetima napraviti, disperzirani po našem trgu, zadovoljavajući pritom sve pandemijske uvjete – kazao je Labazan.

Dodao je da je tema proljetno-ljetnih Podravskih motiva bila kopriva, dok će u jesenskom izdanju biti naglasak na naivnoj umjetnosti, a publici će svoje radove predstaviti 20-ak slikara.

– Osim slikara, folklor je vrlo bitan element manifestacije, a velika važnost stavljena je i na eno-gastro ponudu. Prošle godine pokazalo se da su jesenski motivi pun pogodak i to baš zbog plodova jeseni kojima Podravina obiluje – napomenuo je.

Muzej grada Koprivnice uprizoriti će interaktivnu prezentaciju tradicijske proizvodnje vina koja će obuhvaćati atraktivne starinske proizvodne procese.

– U sklopu europskog projekta REVITALIZE imali smo aktivnost koja se tiče proizvodnje mošta. Za tu prigodu ćemo u suradnji s obrtom Stari zanati iz Hlebina prikazati sav tradicijski put koje grožđe prolazi da dođe mošta, a to je berba, gaženje kaci, prešanje i na kraju kušanje samog mošta – rekao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Ravnatelj je dodao da će se na manifestaciji prezentirati i 20 vinara iz Hrvatske i Mađarske.

– Uz sve to imamo čak četiri izložbe u našim prostorijama koje se tiču naivnog slikarstva i vina – zaključio je.

Dodajmo da je predstavljanju nadolazećih Podravskih motiva prisustvovao i Dragutin Jeđud, predsjednik udruge Anno Domini.

zatvori